Nya prognosen: Här finns jobben

De här yrkeskategorierna skriker extra högt efter folk.

delningar

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar att det är fortsatt stor brist på arbetskraft. Den svenska arbetsmarknaden går på högtryck, men både privata och offentliga arbetsgivare säger att de har svårt att få tag på kvalificerad personal och hela tre av fyra yrkeskategorier larmar om personalbrist. Utbildade inom hälso- och sjukvård, pedagogik, data och IT eller bygg är extra eftertraktade.

– Det är mycket stor brist på arbetskraft och svårigheterna att hitta rätt kompetens hämmar företagens tillväxt, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Utrikes födda har stått för den största delen av sysselsättningsökningen under senare år och kommer att vara avgörande för arbetsgivarnas möjligheter att rekrytera även framöver.

Källa: Arbetsförmedlingen.

Men att 75 procent av de närmare 200 jobb som Arbetsförmedlingen har analyserat larmar om personalbrist innebär så klart även att det finns goda eller mycket goda chanser att få jobb inom många yrken.

De yrken som kommer att vara hetast på arbetsmarknaden ett år framåt domineras av jobb som kräver utbildning, minst gymnasiekompetens eller längre utbildningar. Här finns civilingenjörsyrken, förskollärare, sjuksköterskor, ingenjörer och tekniker, IT-specialister och läkare. Elektriker, fordonsförare, fordonsmekaniker, kockar, svetsare, undersköterskor och flera bygg- och anläggningsyrken är också hett eftertraktade.

Svårare kommer det dock bli att få jobb med lägre utbildningskrav, som till exempel handpaketerare, vaktmästare och telefonist. För de med högskolenivå blir det svårare att få jobb för till exempel banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar