Nytt bostadskoncept främjer mångfald: "Ekonomiskt och socialt hållbart"

Intresset för bostäderna har varit stort och försäljningen är igång.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

RAW Property är ett nytt bostadskoncept som kommit till Sverige. Rosendal i Uppsala är först i landet där konceptet etableras. VD för RAW Property Oliver Thornton och Johan Berg VD på BergThornton Arkitekter har tillsammans startat upp projektet.

— Vi har varit igång i ett år nu. Idén har vi jobbat med sedan 2012 där vi först besökte det omtalade projektet i Helsingfors som är byggt på samma sätt, säger Oliver Thornton, VD på RAW Property till 24Uppsala.

RAW Rosendal baseras på en arkitektteori "Open building" som kom under 70-talet. Viktigt för grundarna är att bygga hållbart. Både miljömässigt, ekonomiskt men också socialt. Man bygger och säljer bostäder med en fri yta som köparen själv bestämmer om när det gäller planlösning, golv, väggar och inredning. Man kan jobba vidare utifrån egna önskemål med tiden. Lägenheterna säljs som ettor med badrum, kök och fungerande värme samt ventilation. De är färdiga och man kan flytta in direkt.

Eftersom man får utveckla sitt boende hur man själv vill så skapar man en bättre relation med sina grannar. När personer flyttar in kan det handla om att man delar verktyg eller att man har samma elektriker.

— Vi har ingen specifik kundgrupp utan det blir en mångfald i husen. Folk i olika åldrar som gillar olika saker. Det har varit spännande att besöka de hus som redan finns i bland annat Finland och Holland. De som bor där värdesätter nästan mest att man får lära känna sina grannar på ett annat sätt. Det blir en mångfald, och mångfald är bra, fortsätter Oliver Thornton.

Intresset för bostäderna har varit stort. Försäljningen har varit igång sedan mitten på maj och man har nu sålt 7 lägenheter av totalt 40. Oliver Thornton menar att det är en svår marknad i Uppsala då det byggs många bostäder, men RAW Property har redan fått in många intresseanmälningar för bostäderna i Rosendal.

Under förra veckan hade man ett event där man visade upp Rosendal och berättade mer om projektet. Idag finns det en utställning av RAW Rosendal som går att besöka på Riksmäklarens kontor i Uppsala.

Foto: Riksmäklaren Uppsala.

— På utställningen kan man se bilder och olika modeller på själva huset och lägenheterna. Det finns en ganska stor modell som är i skala 1:10 på en av lägenheterna så man förstår vad det är man köper, säger Oliver.

Idag har bolaget två till projekt på gång i Linköping och Stockholm. Oliver Thornton och Johan Berg har precis varit i Almedalen och presenterat sitt arbete och tankar kring "Open building-teorin"

— För ett år sedan var vi också här och träffade Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala. Det var i den vevan som det beslutades att vi skulle starta igång i Uppsala som var först med att våga. Det är spännande att det har gått så fort det senaste året, även fast vi har varit igång med idén i sju år, avslutar Oliver Thornton.

Foto: Riksmäklaren Uppsala.

Två av personerna som redan köpt en RAW-lägenhet är Patric och My.

— Vi har köpt en lägenhet i RAW Rosendal, vi kände direkt att här finns det möjlighet att skapa något unikt som är anpassat efter våra behov. För vår familj är det viktigt med ett aktivt område med närheten till både natur och centrum. Det känns som att Rosendal kommer att bli ett område som har något för alla, säger Patric och My som köpt loftlägenhet i Brf RAW Rosendal.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar