Nytt projekt ska hjälpa äldre till bättre munhälsa

Ulrika Kjellsdotter, ansvarig för Folktandvårdens nya äldreprojekt. Foto: Pressbild

Folktandvården i Uppsala län inför nu äldreombud. Tanken är att de ska värna om att äldre patienter inte blir bortglömda och får hjälp till munvård.

delningar

Projektet med äldreombud är planerat att startas i höst. Redan nu har ett första utbildningstillfälle hållits och ett andra är planerat till september. Totalt kommer det att bli 21 ombud, ett på varje klinik.

Ansvarig för projektet är Ulrika Kjellsdotter, tandhygienist vid Folktandvården i Tierp och projektansvarig i Kunskapscentrum för äldretandvård. För några år sedan genomförde hon en studie om svårigheterna med att bibehålla munhygienen på äldreboenden. Studien ledde till flera nya rutiner och ökad medvetenhet om munvård hos vårdpersonalen.

Hösten 2018 började Ulrika Kjellsdotter ta fram ett utbildningsunderlag och särskilda samtalsmallar för att möta Folktandvårdens äldre patienter.

– Vi behöver fånga upp de äldre patienterna innan de väl flyttar till äldreboende där vi i värsta fall kan upptäcka att bettet är raserat på grund av utebliven tandvårdskontakt, säger Ulrika Kjellsdotter i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar