Nytt samarbete ska minska skjutningar och öka tryggheten i Gottsunda: "Unikt"

Polisen och Uppsala kommun tar krafttag mot den organiserade brottsligheten.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu har polisen och Uppsala kommun inlett ett samarbete mot den grova brottsligheten i stadsdelen Gottsunda. Myndigheten Brå kommer att följa och stötta arbetet – som utgår från den så kallade fasmodellen.

Det är en strategisk satsning mot den grova och organiserade brottsligheten i Gottsunda och Valsätra och satsningen kommer att pågå under 2019 till 2024.

Foto: Arkivbild.

Inledningsvis utgår modellen från sex olika målområden: Minska antalet skjutningar, Öka tryggheten för boende på Bandstolsvägen, Öka tryggheten i Gottsunda centrum, Nolltolerans mot narkotikaförsäljning , Nolltolerans mot svarta hyreskontrakt och Minska rekryteringen till kriminalitet.

– Det som är unikt med den här satsningen är att vi går in i en långsiktig överenskommelse med polisen och kommunen där vi ska följa arbetet under hela perioden med konkret metodstöd. Det tror jag är en bra förutsättning för att man ska hålla i långsiktigt och kunna komma till rätta med problemen, säger Björn Borschos, tf. generaldirektör på Brå i ett pressmeddelande.

FAKTA

Fasmodellen:

Fas 1. Det är svårt för polis och kommun att arbeta i området. Då handlar det främst om att skapa förutsättningar för ett mer omfattande brottsbekämpande och brottsförebyggande arbete i nästa fas.

Fas 2 . Det etablerade samhället har lyckats återta viss kontroll i området och då finns det ännu större utrymme för förebyggande aktiviteter.

Fas 3. De boendes förtroende för kommun och polis har ökat ytterligare vilket speglar sig i att fler lämnar information till polisen och kommunen. Det ökar förutsättningarna för att även arbeta mot den mindre synliga brottsligheten.

Källa: Brå.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar