Laddar

Ökade fall av de resistenta bakterierna: ”Det är det som gör det så allvarligt”

Den finns en typ av bakterier som är resistenta mot nästan alla former av antibiotika. ESBL-CARBA kallas de och sjukdomsfallen av bakterierna ökar.

delningar

Det senaste året rapporterades 126 fall av svenskar drabbade av bakterietypen ESBL-CARBA, enligt Sveriges Radio.

Bakterierna har fått namn av enzymet ESBL-CARBA, som är det som bryter ner antibiotikan och gör att den inte fungerar på bakterierna.

– Utöver att de har förmågan att bryta ner en av våra värdefullaste antibiotika-grupper så har de kopplad resistens mot i princip all övrig antibiotika. Så det är det som gör det så allvarligt, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten till Sveriges radio.

Bakterierna har tidigare kommit in i Sverige då människor har vistats i andra länder, men Folkhälsomyndigheten är nu rädda för att bakterierna blir allt mer vanliga innanför Sveriges gränser.

– På något sätt måste ju den här bakterien finnas här. Det är ju totalt ett fåtal fall. I en del av de här fallen känner man till att man vistats nära någon som haft den. Det finns också fall där vi inte vet var man har plockat upp bakterien, berättar Karin Tegmark Wisell för Sveriges radio.

 

 

Relaterade artiklar