Olivias inspirerande resa – från byn till karriär i New York

26-åringen gör karriär som producent. “Precis där jag vill vara just nu”.

delningar

För många stannar drömmen om att flytta utomlands och starta upp en framgångsrik karriär vid just en dröm. För Olivia Johansson har drivet och hungern, som präglat hela hennes liv, aldrig försvunnit. Detta har lett till att hon nu jobbar som producent, en framgångsrik sådan, på Manhattan i New York och hon är bara 26 år gammal.

Men hur började allt?

– Jag är uppväxt i Lagga och gick i Laggaskolan, supergemytlig liten skola med ungefär 100 elever totalt. Sen läste jag på Margarethaskolan i Knivsta och Thoren Business School i Uppsala. Jag flyttade till Uppsala när jag var runt 20 år, säger Olivia Johansson till 24Uppsala.

Studierna och viljan att lära sig nya saker har präglat en stor del av Olivias uppväxt. Hon fick toppbetyg i alla ämnen och valde att börja studera till jurist i Uppsala.

– Det var den akademiska vägen man skulle ta i Uppsala, men jag har alltid varit kreativ egentligen. Sen fick jag nys om att vissa studerade dubbelt och då började jag också göra det genom att läsa ekonomiprogrammet samtidigt. Jag inser i efterhand att det nog var för att testa mig själv. Det gjorde jag i ett år och sedan kände jag: "Nej, nu får det vara nog". Då tog jag ett break.

Det var för tre år sedan och i samma veva kom Olivia in på skolan Hyper Island och började istället att studera film och animation. Hon fick praktik på en animationsbyrå i New York och var där i sex månader. Hon kom hem till Sverige för att ta examen, men det enda som fanns i tankarna var att flytta tillbaka till USA. Kort därefter fick hon en producentpraktik på ett produktionsbolag i New York.

Foto: Jesse Gold

– Poletten föll ner när jag insåg att jag kunde vara producent. Den rollen är organisatorisk men ändå kreativ. En fyrkantig roll i den kreativa världen, när jag insåg att den rollen fanns förstod jag att den var perfekt för mig. Jag var verkligen bra på det och redan första månaden lät de mig hålla i produktioner. När mitt visum sedan gick ut ville de anställa mig på ett jobbvisum. Där var jag i ett och ett halvt år.

Olivia har nyligen fått ett nytt jobb med titeln integrated producer på en reklambyrå, där hon bland annat jobbar med att utveckla företagets produktionsavdelning. Det är dock inte alltid så lätt att förklara för nära och kära vad hon jobbar med.

– För att förklara det enkelt. En kund kommer till en reklambyrå där man jobbar fram koncept med olika typer av media. Sen går reklambyrån exempelvis till ett produktionsbolag som utför alla idéer med att filma, skaffa tillstånd, "locations", och så vidare. Nu är jag på reklamsidan och har kontakt med både kund och produktionsbolag. Min mamma brukar säga att det är en bra förklaring.

Foto: Jesse Gold

I rollen som producent har Olivia många viljor och önskemål att handskas med.

– Vad vill regissören? Vad vill kunden? Vad har vi budget till? Det handlar om att balansera förväntningar mellan kund och regissör. Regissören kommer alltid att be om allt och kunden kommer alltid att be om allt. Då får man gå tillbaka till budgeten och se vad vi kan göra, vara kreativ och flytta runt.

Att göra sig ett namn och bygga upp en karriär i en av världens mest omtalade städer är inte lätt och kraven är höga.

– Produktioner går upp och ner. Om jag till exempel hade haft en inspelning om två dagar hade jag nu jobbat dygnet runt. Då sover jag kanske två-tre timmar per natt. Då tänker jag på allt inför inspelningen så att den ska kunna gå så ”smooth” som möjligt. Någonstans handlar det väl om att alltid kunna förutse vad som kan gå snett. Blir något fel är det producentens fel.

Förutom stenhårda krav i arbetslivet är det avsaknaden av familj och nära vänner som är bland det svåraste med att ha bosatt sig på andra sidan atlanten.

Foto: Michael Benabib

– Klyschan om att man aldrig är så ensam som man är i en storstad är väldigt sann, men det som är tacksamt med New York mot andra städer är att ingen från början är härifrån, alla sitter i samma båt. På så sätt har många kunnat ”bonda” med varandra. Ingen är nära sitt hem. Min nuvarande rumskamrat är från Seattle och det är lika långt dit som till Sverige härifrån. Då kan man ”bonda” över det lite grann, förståelsen att ha hemlängtan och hela den biten.

– Min mamma vill att jag ska komma hem men jag är inte redo att flytta hem än. Jag ringer hem varje dag och håller kontakten. Jag har ett stort tjejgäng i Uppsala som jag håller kontakten med, alla stöttar mig. Jag är precis där jag vill vara just nu.

FAKTA

Namn: Olivia Johansson

Ålder: 26 år

Bor: East village med hund och rumskamrat från Seattle

Jobbar som: Integrated producer

Har bland annat jobbat med varumärken som: Honda, Clinique, City Bank och rapparen G-Eazy

Tips till de som vill gå i samma fotspår som du?

• Våga satsa. Att byta bana är inte att misslyckas, det kan vara det bästa som du har gjort. Man ska våga och testa, ge det ett försök.

• Hitta någon som har gjort samma resa några år före dig som kan ge dig svar på dina frågor. Det är få som har varit i samma skor som du, hitta någon som har varit det.

• Det är på gott och ont men praktik är ett jättebra sätt att komma in på arbetsmarknaden, även om det är obetalt eller väldigt låg lön. Många anställs efter praktiken.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar