Osäkerhet om hur nya tobakslagen ska följas

Foto: GeorgeM Photography / Mostphotos

"Det som har kommit till oss är mer en oro över hur man ska göra rätt."

delningar

Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft, vilket innebär att de som vill sälja tobak måste ansöka om tillstånd hos kommunen. De som i dag har anmält att de säljer tobak behöver ansöka hos kommunen om tillstånd senast 31 oktober om de vill fortsätta sälja tobak.

De som vill börja sälja tobak efter den 1 juli behöver ansöka om tillstånd enligt det nya regelsystemet. För att få tillstånd behöver man ha en ordnad ekonomi och kommunen kommer även att kunna inhämta information från bland annat belastningsregistret.

Den nya lagen gör det även förbjuder att röka på bland annat uteserveringar, busshållplatser, lekplatser och i anslutning till entréer.

– Att slippa utsättas för passiv rökning när man besöker en restaurang eller går in eller ut från ett trapphus eller en butik har lagstiftaren nu gjort till en rättighet. Vi vet i dag att passiv rökning kan bidra till ohälsa och vi har dessutom många som är känsliga mot tobaksrök, säger Tobias Johansson, chef för tillståndsenheten.

Har ni fått synpunkter kring lagen från Uppsalabor?

– Det är inte så många medborgare som hört av sig.  Men min känsla är ändå att de flesta tycker att det är bra att man inte utsättas för passiv rökning om man inte vill.

Restaurangägare och krögare har däremot hört av sig och uttryckt en oro.

– Det som har kommit till oss är mer en oro över hur man ska göra rätt. Av de som hört av sig är det få som varit kritisk mot själva lagstiftningen.

– Mycket är fortfarande oklart och vi väntar på styrande dokument från Folkhälsomyndigheten. Syftet med lagstiftningen är att man inte ska utsättas för passiv rökning på till exempel uteserveringar och då får man lösa det på något sätt. Vi har inte stiftat lagen utan vi som tillsynsmyndighet ser till att kontrollera den. Det är inte upp till mig att ha synpunkter på det, lagstiftningen är vad den är.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar