Över en halv miljon läggs på Uppsalas kulturstipendier

Foto: Uppsala kommun.

Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom olika kulturella områden.

delningar

Vid kulturnämndens sammanträde beslutades att 21 kulturstipendier får sammanlagt 650 000 kronor. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom olika kulturella områden.

– Det är fantastiskt roligt att Uppsala kommun avsätter nära 1,5 miljoner kronor varje år till stipendier för det fria kulturlivet. I dag beslutar vi om fem olika stipendieformer för konstnärligt utövande och förtjänstfulla insatser inom litteratur och barnkultur. Det har varit otroligt stimulerande att ta del av ansökningshandlingar och förslag av hög konstnärlig kvalitet, säger Elisabeth Ståhle, ordförande i kulturnämndens stipendieutskott, i ett pressmeddelande.

Stipendierna som delas ut är följande: • tolv arbets- och fortbildningsstipendier till kulturarbetare • tre stipendier till Unga skrivare • ett Gösta Knutsson-stipendium för insatser på barn- och ungdomskulturens område • ett stipendium till minne av Jan Fridegård • ett ateljéstipendium till en nyutexaminerad bildkonstnär.

Alla stipendier delas ut 3 juni på Reginateatern, utom Gösta Knutsson-stipendiet som delas ut 14 september under Kulturnattens invigning på Reginateatern.

FAKTA

Här är årets stipendiater, med motiveringar:

Stipendier till kulturarbetare och unga skrivare

Stipendierna inrättades 1977 respektive 2002. Arbetsstipendium 100 000 kronor Cecilia Levy, konst Tommy Wahlström, musik

Fortbildningsstipendium 30 000 kronor Alfred Jimenez, musik Andreas Zhibaj, musik Ashraf Ashkar, scenkonst Kajsa Wadhia, scenkonst Erik Gustafsson, fotografi Henny Linn Kjellberg, konst Karl Landegren, konst Micaela Dahlberg, konst Alva Dahl, litteratur Danny Wattin, litteratur Stipendium till unga skrivare 13–19 år Alicia Söderström, född 2005, får 10 000 kronor Miranda Wedberg, född 2003, får 5 000 kronor Ella Pennlöv Smedberg, född 2005, får 5 000 kronor (Unga skrivare motiveras inte)

Urval av motiveringar:

Cecilia Levy – konst Uppsala kommuns arbetsstipendium om 100 000 kronor tilldelas konstnären Cecilia Levy. Med hjälp av boksidor från gamla böcker skapar Levy nya berättelser i form av äggskalstunna skulpturer. Verken tar gestalt som frökapslar, skålar, serviser och skor – ting som bär sin egen historia av liv. Lager läggs på lager och ibland skymtar ord och meningar fram från det som legat dolt och glömt. Med omsorg och precision får Levy oss att stanna upp och lyssna till det som berättas.

Cecilia Levy, född 1963, är skulptör i papper men från början utbildad grafisk designer och bokbindare. Hon började med utställningar i konstnärskooperativet Kaleido i Uppsala och har sedan dess ställt ut på en lång rad platser i Sverige och utomlands. Just nu är hon aktuell i utställningar på Virserums konsthall, Konsthantverkarna i Stockholm, Konsthantverkarna på Gotland och i utställningar i USA och i Belgien. Levy är representerad på Nationalmuseum och i många andra samlingar och har utfört ett stort offentligt uppdrag för Nya Karolinskas entréhall. Det består av 25 installationer med växter i papper under glashuvar.

Tommy Wahlström – musik

Uppsala kommuns arbetsstipendium om 100 000 kronor tilldelas Tommy Wahlström för sin musikaliska bredd i skapandet av så väl noterad konstmusik som fri improvisation. Wahlström arbetar med att utveckla sin ”alternativa representation av ljud och musik”, genom det vill han öka den individuella friheten hos musiker i tre nya verk för olika sättningar. Han samarbetar även med Uppsalas körer. Tommy Wahlström (född 1968) är tonsättare och musiker, med sopransaxofon och elektronik som huvudinstrument. Han är bland annat utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Gotlands Tonsättarskola. Wahlström är medlem i flera ensembler vars genrer löper från jazz och improvisation till tidig musik. Han är aktiv som arrangör för SOLO-festivalen samt driver skivbolaget KREX-records. Wahlströms musik har ofta elektroniska inslag och kan kort beskrivas som mångfacetterad och fler-strukturerad. Han arbetar gärna med grafisk notation för att skapa en högre individuell närvaro hos musikern.

Alfred Jimenez – musik

Uppsala kommuns stipendium för fortbildning, resor, material och andra angelägna behov om 30 000 kronor tilldelas Alfred Jimenez. Jimenez vill med sitt komponerande utveckla och hitta nya vägar för att göra operakonsten levande och aktuell i dagens samhälle. Han tar avstamp i operans historia, men tar hänsyn till den moderna människans konsumtionsmönster och möjligheten till kommunikation med lyssnaren genom liveframträdandet.

Andreas Zhibaj – musik

Uppsala kommuns stipendium för fortbildning, resor, material och andra angelägna behov om 30 000 kronor tilldelas Andreas Zhibaj. Zhibajs musik är grundad i den västerländska konstmusiken, med tydliga influenser från antikens Grekland och den bysantiska och albanska traditionen. Han vill öppna upp den nutida konstmusikens värld för både ovana lyssnare och utövare genom att arbeta med grafiska notbilder och enkla redskap som egenbyggda slagverksinstrument.

Ashraf Ashkar – scenkonst

Uppsala kommuns stipendium för fortbildning, resor, material och andra angelägna behov om 30 000 kronor tilldelas Ashraf Ashkar. Ashkar är regissör, filmare, skådespelare och musiker med särskild kärlek för Gottsunda där han har varit aktiv inom kulturlivet under många år. Som regissör har han senast uppmärksammats med föreställningen ”Snubben lättar sitt hjärta”. Ashraf Ashkar får stipendiet för att fortsätta undersöka angelägna frågeställningar som sällan visas på en scen.

Kajsa Wadhia

Uppsala kommuns stipendium för fortbildning, resor, material och andra angelägna behov om 30 000 kronor tilldelas koreografen och dansaren Kajsa Wadhia. Wadhia driver sedan 2016, tillsammans med Tove Salmgren, Köttinspektionen Dans. Kajsa har stor erfarenhet och kompetens inom koreografi och performancekonst. Kajsa Wadhia får stipendiet för att fördjupa sig i utvecklingen av olika koreografiska metoder och uttryck.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar