Patient fick smärtlindring på fel plats

Foto: mrdoomits

Händelsen är anmäld enligt lex Maria.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En patient som skulle operera matstrupen på Akademiska sjukhuset fick smärtlindrande läkemedel via pump i en central ven istället för lokalt, nära ryggmärgen. Nu har händelsen anmälts enligt lex Maria.

Händelsen inträffade i samband med ett planerat byta av infusionsslang, då smärtlindrande läkemedel via pump kopplades in på fel slang. Det gjorde att läkemedel gick in i ett större blodkärl istället för att hamna utanför ryggmärgen.

Enligt anmälan är orsaken till förväxlingen att samma kopplingar används oavsett var smärtlindringen ska ges men även att den höga arbetsbelastningen påverkat personalens uppmärksamhet.

– Patienten fick dessbättre inga skador av händelsen, men det fanns en risk för allvarliga komplikationer när ett smärtlindrande läkemedel avsett för lokalt bruk spreds i hela kroppen via blodkärl, säger chefsläkare Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

Flera åtgärder har vidtagits efter händelsen. Behovet av olika kopplingar på slangar för ryggmärg och vener har tagits upp för tillverkare och personal har informerats om riskerna. Dessutom ska rutinerna kring märkning av slangar granskats.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar