Laddar

Patienterna förbättrar sjukvården

Akademiska barnsjukhuset tar hjälp av patienter och närstående för att förbättra vården.

delningar

Projektet finansieras av Vinnova och går ut på att Akademiska barnsjukhuset i Uppsala på ett strukturerat sätt ska ta emot idéer från patienter, närstående och personal som ska utveckla vården.

– Målet är att på ett strukturerat sätt få fram nya tjänster som förbättrar vården och omhändertagandet av våra patienter. Efter utvärdering ska idéerna kunna vidareutvecklas och implementeras på barnsjukhuset, säger Johan Kaarme, biträdande verksamhetschef på Akademiska barnsjukhuset, i ett pressmeddelande.

2017 genomfördes Idékraft som pilotprojekt på neonatalkliniken. Resultatet blev närmare 60 uppslag till förbättringar, varav 15 vidareutvecklats till nya produkter eller arbetssätt.

– Det vi kunde se var att värdet av idéer inte har med storleken att göra. Ett exempel kom från en pappa till ett för tidigt fött barn som saknade en liten pall som underlättar för medföljande syskon att nå upp till handfatet och kunna tvätta händerna inför besök, vilket minskar risken för smittspridning, säger Maria Jansdotter, projektledare på Innovation Akademiska, i ett pressmeddelande.

Enligt planen kommer satsningen att avrundas med ett Innovation Race i slutet av november, då vårdpersonal, företag och patientrepresentanter arbetar intensivt under 52 timmar för att ta steget vidare och komma igång med olika utvecklingsprojekt som förbättrar vården.