Laddar

Pellings svar till Hassan efter utspelet om Studenternas

I samband med att det nya förslaget för Studenternas presenterades gick Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan (L) ut och kallade hanteringen för en fars. Nu svarar Socialdemokraternas Erik Pelling (S).

delningar

I samband med att Uppsala kommun i måndags presenterade det nya förslaget för Studenternas ombyggnad gick Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan (L) ut och sågade både förslaget och hanteringen som han liknade vid en fars.

Nu svarar Erik Pelling (S), Socialdemokraternas kommunalråd, på kritiken och ifrågasätter också Alliansen enighet i frågan.

– Jag förstår inte hur Mohamad Hassan kan kalla det för en fars, men framförallt undrar jag vad det är för Allians-samarbete vi ser just nu. Alliansen verkar väldigt splittrad, och man är definitivt inte redo att ta över makten när man är så splittrad i en så här viktig fråga, säger Erik Pelling.

Samtidigt som Mohamad Hassan kallade hanteringen av nya Studenternas för en fars gick KD ut med att man inte kunde stödja det nya förslaget och menade att allt arbete borde göras om.

– En ny utredning hade försenat ytterligare. Vilket hade varit förödande, inte minst för Uppsala – en ny arena är viktigt för Uppsalas utveckling.

Vad säger du om att prislappen för nya Studenternas blir 100 miljoner dyrare? – Det har blivit dyrare att bygga i Uppsala. Index har gått upp med 20 procent, och det finns betydligt flera byggen som konkurrerar om resurserna just nu. Dessutom blir det dyrare i och med att Sirius ska kunna spela allsvensk fotboll under själva byggtiden, men det är ett medvetet val, fortsätter Pelling som dock menar att man också har gjort många besparingar.

– Vi har bland annat lyckats förhandla ned priset till 15 procent, vilket är betydligt lägre än marknadspriset. Vi har även gjort en del justeringar när det gäller vissa utrymmen.

40 miljoner är kostnaden för att Sirius ska kunna spela under byggtiden, vad hände med det tidigare förslaget om att flytta Sirius till Löten? – Det förslaget fanns från början. Men priserna för en ombyggnad skenade och var uppe i över 100 miljoner när vi avbröt det. Det fanns vissa problem också, bland annat skyddsavståndet till järnvägsspåren. I efterhand kanske det hade varit värt att ändå lägga pengarna på den här ombyggnaden, men det var informationen vi hade då.

I förra veckan togs beslutet i kommunstyrelsen, och det enda som återstår nu är att förslaget klubbas igenom på nästa kommunfullmäktige. Om nu inte förslaget mot all förmodan skulle röstas ned, något som Erik Pelling dock ser som högst osannolikt.

– Vi lägger fram ett förslag som vi är väldigt nöjda med, och jag har också förstått det som att Sirius är väldigt nöjda. Det är ett unikt grönområde som man tog värde av redan för hundra år sedan, och som jag hoppas att Uppsalaborna ska ha nytta av även om ytterligare hundra år.

Vad säger du till alla som tycker att det är för mycket pengar att lägga på en idrottsarena? – Det är en vanlig fråga. Vi ska vara en kommun som utvecklas och som  attraherar både företag och människor, vi måste kunna göra satsningar på flera håll och få det att fungera samtidigt. Idrottslivet behöver sina nya faciliteter, och just nu har det blivit ganska många och stora investeringar samtidigt då även Fyrishov behövde rustas upp – och innebandyn och friidrotten (IFU Arena) behövde en ny arena.

Relaterade artiklar