Polisen ökar bekämpningen av brott mot barn

Foto: Fredrik Larsson / Mostphotos

Myndigheten stärker arbetet mot särskilt utsatta brottsoffer i hela landet.

delningar

Polisen i region mitt gör en satsning på särskilt utsatta brottsoffer. Detta innebär en resursförstärkning på ett 30-tal medarbetare som kommer fokusera på brott mot barn under 12 år samt våld i nära relationer och sexualbrott.

– Polismyndigheten i hela landet stärker arbetet mot särskilt utsatta brottsoffer. Det här är allvarliga brott som ofta begås mot människor i beroendeställning och är därför ett mycket viktigt område, säger regionpolischef Carin Götblad i ett pressmeddelande.

Antalet anmälda våldsbrott mot barn och unga har ökat sedan 1990-talet. En anledning till det är, enligt polisen, att fler yrkeskategorier med anmälningsplikt anmäler brott när de inträffar. Men det finns ett stort antal fall som inte tas upp, särskilt när övergrepp inom familjen förekommer. Polisens satsning kommer fokusera på samtliga vålds- och sexualbrott mot barn. Även där nätbaserade övergrepp ingår.

– Utredningskompetensen inom polisen är hög. Men vi kan nu med fler medarbetare öka vår förmåga att utreda och lagföra brott. Vi kommer att sammanlagt rekrytera drygt 30-tal medarbetare till Gävleborg, Västmanland och Uppsala. Att arbeta med det här brottsområdet ställer extra höga krav på våra utredare men ger framför allt möjligheter att göra skillnad för särskilt utsatta brottsoffer och bidra i arbetet mot ett tryggare samhälle, säger Carin Götblad.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar