Laddar

Polisen om de nya ordningsvakterna: ”Den största vinnaren är näringsidkarna och allmänheten”

24Uppsala var på plats när de kommunala ordningsvakterna startade sitt arbete, detta i ett steg att göra Uppsala tryggare.

delningar

I dag klockan 15 började Uppsala kommuns ordningsvakter arbeta i Uppsala. De kommer användas i ett led att göra Uppsala tryggare.

De kommunala trygghetsvakterna ska röra sig fritt från Vaksala torg till Engelska parken, från S:t Olofgatan till Stadsträdgården, mellan kl. 15 och 21. De jobbar två och två. Uppföljningar av deras arbete sker dag- och veckovis. Fram tills 15 november kommer försöksperioden fortlöpa.

Kommunalrådet Erik Pelling är nöjd med att ordningsvakter kommer patrullera i de centrala delarna av Uppsala.

– Vi är jätteglada över att få till det här samarbetet och den här lösningen på så pass kort tid. Vi har ett allvarligt problem att den uppleva otryggheten har ökat, och vi får signaler från både polisen och allmänheten att man känner sig otrygga och det är klart att den utvecklingen måste vi bara vända. Det här är vårt gemensamma vardagsrum, det är en plats som man ska ha roligt på, man ska kunna gå ut och dansa, gå ut på restaurang, kunna ta en glass i solen och man ska inte behöva känna sig otrygg, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

– Vi ersätter inte polisen utan vi förstärker tillsammans resurserna och ser till att det finns fler ögon och öron som finns på plats och kan svara på frågor, och ingjuta trygghet hos Uppsalaborna, fortsätter Erik Pelling.

 Även polisen är nöjd.

– Det är fler ögon och fler öron som är ute. De har dessutom befogenheter att ingripa vid ordningsstörningar, de kan framförallt leda in oss i ett tidigt skede, plus att vi kommer utbyta ganska mycket information, i stort sätt dagligen eftersom att de kommer delta på våra utsändningar varje dag, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta.

Ordningsvakterna har befogenheter att ingripa men ska i första hand arbeta förebyggande och trygghetsskapande genom dialog och kontaktskapande med människor som verkar och rör sig i området. De kommer vara ett komplement till polisen i Centrala Uppsala polisens närvaro i centrala Uppsala.

– I och med att de har möjlighet att ingripa inom den här sektorn, som är ganska stor, så kan de dels själva göra det här att vi kanske inte ens behöver åkta dit eller om de frihetsberövar eller liknande, då tar vi över efteråt givetvis efter det. Men vi kommer kunna utbyta erfarenheter och framförallt få tryggheten, de är synliga, de har uniformer, de märks ut, och den största vinnaren i det här är näringsidkarna och allmänheten, och det är de människorna som inte begår brott, Jale Poljarevius.

På lång sikt så ser dock Poljarevius det inte som ett alternativ att ha ordningsvakter.

–  På lång sikt så måste det bli fler poliser ut i yttre tjänst, vi kan inte fortsätta i det här läget som vi befinner oss nu. På lång sikt kommer det matas in mer resurser, det är inget snack om saken men på kort sikt så kommer vi utvärdera det här och se hur det ser ut, och vi har möjlighet i och med att vi har daglig kontakt med våra ordningsvakter, så vi snabbt kommer kunna påverka om vi ser att det går i en riktning som vi inte har kontroll över, säger Jale Poljarevius.

Efter att försöksperioden är över kommer allting utvärderas.

– Hur stort ska LOV3-området vara, antalet vakter, tiderna som de finns här. Jag tror att det kommer vara ett exempel där andra kommuner kommer ta efter. Med det sagt så går det inte att säga innan vi har försökt och gjort den här utvärderingen, avslutar Erik Pelling.

Uppsala kommun avsätter två miljoner kronor för försöket med trygghetsvakter. Pengarna tas från de medel som återbetalats från kommunens försäkringsbolag för förebyggande arbete.

 

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten