Polisen redovisar sitt resultat: "2018 var ett ansträngande år"

Under förra året visade den nationella trygghetsundersökningen att förtroendet för polisen ökar och att något färre än tidigare upplever oro för brottsligheten. Bild: Lars Hedelin

Många skjutningar inträffade i regionen och ett kameraprojekt inleddes. Målet är lokal närvaro, enligt rikspolischefen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

2018 innebar många utmaningar för polisen. Polismyndighetens årsredovisning har nu offentliggjorts och lämnats in till regeringen, och den visar på flera intressanta resultat, inte minst i region Mitt. Polisregion Mitt består av Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län med Västerås. Huvudort i region Mitt är Uppsala.

– 2018 var ett ansträngande år för polisen, med många fall av grovt våld, omfattande insatser vid demonstrationer i samband med valet och en allvarlig utveckling gällande den organiserade brottsligheten med flera attentat mot polisen. Trots det har vi löst vårt brottsbekämpande grunduppdrag på ett bra sätt, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

I Polisregion Mitt inträffade 29 bekräftade skjutningar under 2018 men sett till hela Sverige inträffade 306 bekräftade skjutningar. Som en följd av dessa avled 45 personer och 135 personer skottskadades. I storstadsregionerna ser statistiken allra dystrast ut. Jämfört med 2017 har antalet skjutningar sett till hela landet minskat och antalet skadade minskade något. Däremot ökade antalet avlidna med fem procent jämfört med föregående år, enligt årsredovisningen.

Efter att straffen för vapenbrott skärptes den 1 januari 2018 häktades fem gånger så många misstänkta för vapenbrott under 2018 jämfört med 2017. Ett kameraprojektet genomfördes även under 2018 med ett antal tillfälliga kamerabevakningsinsatser i bland annat Ludvika, Uppsala och Stockholm. Två nya installationer gällande fast bevakning är igång i Tynnered i polisregion Väst och i Gottsunda i polisregion Mitt.

Polisen ökar också antalet anställda i myndigheten. I slutet av 2018 hade Polismyndigheten 30 339 anställda, vilket är 740 fler jämfört med 2017.

– Att bli fler anställda är nyckeln till att växa och klara av vårt uppdrag framöver. Polismyndigheten har bidragit till att två polisutbildningar har kunnat starta, en i Borås och en i Malmö. I och med detta ökar våra möjligheter att attrahera nya medarbetare, säger Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Polisen höll sig under 2018 inom den tilldelade budgeten. För andra året i rad ökar också polisens utredningsresultat. Under förra året visade också den nationella trygghetsundersökningen att förtroendet för polisen ökar och att något färre än tidigare upplever oro för brottsligheten.

– I polisens långsiktiga strategi är ett av målen att vi ska ha en stark lokal närvaro. Dessutom är ett av polisens viktigaste uppdrag att människors trygghet ska öka. Ett tecken på att vi finns där för allmänheten är att förtroendet för polisen ökar, säger Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar