Populär produkt förbjuden – myndighet går ut med varning

Genrefoto: Mostphotos.

Läkemedelsverket uppmanar kunder att lämna tillbaka produkten till inköpsstället.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Krämen Progesterall, som innehåller hormonet progesteron, får inte säljas i Sverige eftersom krämen inte är godkänd som läkemedel.

Läkemedelsverket går nu ut med en varning om att det inte är tillåtet att använda hormonet progesteron i kosmetiska produkter.

Krämen marknadsförs på nätet som ett hjälpmedel för kvinnor som lider av hormonella besvär som dålig hy, depression, sömnproblem, trötthet, magproblem, svullnad, humörsvängningar, pms och klimakteriebesvär.

Enligt Läkemedelsverket kan användning av produkten leda till menstruationsrubbningar, nedsatt fertilitet och trötthet, enligt myndigheten.

Krämen har sålts i flera webshopar i Sverige, bland annat influencern Ida Wargs företag Welloteket, men någon ansvarig importör finns inte. Läkemedelsverket har därför varit i kontakt med tillverkaren i USA, som försäkrat att de inte kommer sälja krämen till konsumenter i Sverige.

Läkemedelsverket har också under 2018 bedrivit tillsyn mot flera av webshoparna som i flera fall då upphört med försäljningen. I de fall försäljningen av Progesterall inte upphör, kan Läkemedelsverket komma att inleda ytterligare tillsynsärenden mot berörda säljare.

Läkemedelsverket bedömer att det är oklart om - och i vilken mån - progesteron tas upp genom huden, något som påstås i marknadsföringen. Det går därför inte att säkert bedöma vilka risker som användning av krämen skulle kunna medföra.

"Om progesteron tas upp genom huden till blodet, skulle detta kunna leda till menstruationsrubbningar, nedsatt fertilitet och trötthet. Läkemedelsverkets råd är att inte använda krämen och lämna tillbaka den till inköpsstället", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Om man upplever att krämen medfört medicinska problem, är Läkemedelsverkets råd att man tar kontakt med vården för råd.

FAKTA

Fakta om progesteron:

Progesteron är ett hormon, som bildas i kvinnans äggstock direkt efter ägglossningen. Progesteron verkar på livmoderns slemhinna för att göra den mottaglig för ett befruktat ägg. Om ingen befruktning skett, upphör progesteronproduktionen och slemhinnan stöts bort – det vill säga en menstruation inträffar.

Progesteron och progesteronliknande läkemedel används både vid fertilitetsbefrämjande behandling och i syfte att hämma fertiliteten, till exempel i olika p-piller. Vid användning av östrogen mot klimakteriebesvär ges progesteronliknande läkemedel för att motverka överstimulering av livmoderns slemhinna.

Källa: Läkemedelsverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar