Postnords nya drag: Vill slippa dela ut post

Pressfoto: Postnord.

I en intervju med Ekot avslöjar Postnord att man vill ändra postreglerna. Företaget vill kunna sluta dela ut post fem dagar i veckan med anledning av digitaliseringen.

72 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Postnord, som ägs av den svenska och danska staten, har nyligen avslöjat ett åtgärdspaket för att undvika mer paketstrul samt förbereda sig inför den stora readagen Black friday i slutet av november.

I en intervju i Ekot avslöjar nu Annemarie Gardshol, chef för Postnord Sverige, att man även vill sluta dela ut post fem dagar i veckan, samt höja priset på frimärken.

Sedan 2012 har företaget gått med förlust. En av de största utmaningarna är digitaliseringen då allt mer post skickas via mejl eller digitala brevlådor. Det gör att de fasta kostnaderna per brev ökar för Postnord, enligt Annemarie Gardshol.

Därför vill Postnord ha en postreglering, bland annat för att minska antalet veckodagar de delar ut post. Dock kan Gardshol inte säga säkert hur många dagar Sverige ska ha postutdelning – det beror på hur fort digitaliseringen sker.

– Vi skulle gärna se att man frångår det här femdagarskravet. Vi styrs ju av i vilken takt brevvolymerna går ner. Jag tror att vi ganska snart är i ett skede där vi kanske inte kan dela ut fem dagar i veckan om inte det här ska bli en förlustverksamhet, säger hon till Ekot.

Företaget vill också ha en ny postlag på plats redan nästa år för att kunna ta bort det nuvarande pristaket på frimärken för att ha möjlighet att höja priset. Postnord räknar med en prishöjning på ungefär en krona per år på portot, jämfört med dagens nio kronor för ett inrikesbrev.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar