Premiär för "råa" lägenheter i Uppsala

Foto: Arkivbild.

Projektet är ett led i kommunarbetet för att bredda bostadsutbudet i Uppsala.

delningar

Det blir Sverigepremiär för ett nytt boendekoncept när Uppsala kommun ger en markanvisning till RAW Property. 44 lägenheter planeras i Rosendal med maximal flexibilitet för boende.

Det är en utmaning att skapa prisvärda bostäder. För att få ett större utbud av olika typer av lägenheter anvisar Uppsala kommun nu mark för en typ av projekt som är helt nytt på svenska marknaden vid namn "RAW". Konceptet innebär lägenheter som lämnar så mycket som möjligt upp till köparen.

Det hela mynnar ut i en öppen planlösning där det enda som byggs på förhand är det som Boverket kräver. Köparen avgör sedan hur resten av ytan ska prioriteras. Målet med konceptet är bland annat att sänka priset för den som flyttar till bostaden.

– Sverige och Uppsala behöver nya typer av bostadskoncept för att möta olika önskemål och behoven av lägre boendekostander. Jag är glad att vi i Uppsala går i täten för att utveckla bostadsmarknaden i en socialt hållbar riktning, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Raw Property har arbetat med konceptet RAW under flera år och även följt liknande projekt som växer fram i andra europeiska länder. Ett av referensprojekten är byggt i Helsingfors, där förutsättningarna liknar de svenska.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar