Prisnedgång på bostäder i Uppsala – de drabbas värst

Foto: Mostphotos/Mårten Svensson

Nya siffror visar hur bostadsåret såg ut i Uppsala.

delningar

Under måndagen presenterades nya siffror som sammanfattar bostadsåret 2018. Siffrorna visar att priserna på bostäder i kommunen minskar och enligt statistiken är det de små lägenheterna som har haft störst prisnedgång under det senaste året.

Enligt Fastighetsbyråns kartläggning, som baseras på Mäklarstatistiks siffror, har enrumslägenheter i Uppsala haft en minskning på åtta procent jämfört med 2017. Större lägenheter har haft en något mindre prisnedgång på -2 procent.

– Det är påtagligt att ettor gått ner mest i pris i Uppsala. Givetvis kan det kännas jobbigt för ägarna av smålägenheterna, speciellt om man vill byta upp sig. Samtidigt blir det enklare för de som vill komma in på marknaden, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar också att det tog längre tid att få sin bostad såld under 2018 jämfört med 2017. Försäljningstiden för bostadsrätter i Uppsala har gått från i snitt 33 dagar till 45 dagar. Tiden för att sälja villor har gått från i snitt 40 dagar till 47.

– Hårdare finansieringskrav och en rad osäkra omvärldsfaktorer har gett en ryckig och oförutsägbar bostadsmarknad under 2018. Generellt har försäljningstiden ökat, väldig kraftig för bostadsrätter i Uppsala, och budgivningarna minskat. Dock har det ofta skiljt sig väldigt mycket från vecka till vecka, från område till område och även från bostad till bostad. Konsumenterna har upplevt det ännu mer än vad man kan ana i siffrorna, säger Johan Engström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar