Laddar

Råttorna blir fler i Uppsala – saneringar ökar kraftigt

Råttbeståndet ökar i hela landet. Det visar siffror från Anticimex som redovisar att råttsaneringen har ökat lavinartat de senare tre åren.

delningar

Nya uppgifter från företaget som bekämpar skadedjur, Anticimex, visar att saneringen av råttor i Sverige har ökat med hela 67 procent de senaste tre åren. Allt fler vänder sig till saneringsföretag för att få hjälp med bekämpning av råttor.

– Så länge som råttor har tillgång till föda, vatten och skydd kommer de att trivas och föröka sig. Vi kan tillsammans göra mycket för att minska antalet råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

I de flesta län i landet har saneringen ökat men det är inte nödvändigtvis så att råttorna har blivit fler för att fler väljer att ta itu med problemen. Råttor kan orsaka allvarliga skador på hus och egendom. De kan även bära på virus som är farliga för människor.

– En sanering kan ju vara mycket liten och bara handla om att få bort en råttfamilj. Råttornas utbredning finns det ingen statistik över. Men det är tydligt att alltfler söker hjälp och vi tror att det hänger ihop med att råttorna blivit fler, säger Håkan Kjellberg.

Utbredningen av råttor beror till stor del på att tillgången på mat har ökat, menar Håkan Kjellberg. Se statistiken på råttsaneringen i Blekinge län de senaste åren nedan:

Antal saneringar utförda i Uppsala:

2016: 1 152 2015: 1 007 2014: 725 2013: 587