Regeringskrisen: Då kan skatten höjas

Lena Micko, ordförande på SKL. Foto: Hans Alm, Matilda Larsson.

Det politiska läget i Sverige påverkar inte bara situationen på riksnivå, även kommuner och landsting drabbas.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Att Sverige inte har någon ny regering ännu påverkar landet på många sätt.

Bland annat lovades kommunerna och landstingen fem miljarder extra i statsbidrag 2019.  Den begränsade behörigheten som en övergångsregering har, gör att den budget som lämnades utgår från tidigare riksdagsbeslut. Den kan justeras när det finns en ny regering på plats.

Det gjorde att den sänkta pensionärsskatten kunde ena samtliga partier, medan välfärdsmiljarderna till kommunerna har strukits.

– Kortsiktigt har kommun och landsting räknat med att de här pengarna ska komma, så det blir besvär nu när de ska lägga fram sin egen budget. Man får komma ihåg att vi förväntat oss att regeringsfrågan ska vara löst nu, och en ny regering måste fatta ett beslut om bidraget, säger Lena Micko, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till Dina Pengar.

Det är alltså inte förrän nästa regering har utsetts som det finns en chans att dela ut de fem miljarderna. Långt ifrån alla kommuner kan dock chansa på att de kommer att få pengarna.

– Genomgående kan det drabba kommuner som har det tufft sedan tidigare, där det kanske fattas pengar och där man har stora behov inom äldreomsorg och skola, säger Lena Micko till tidningen.

Samtidigt flaggar kommuner för att det finns en risk att det kan komma att bli framtida skattehöjningar. De pausade miljarderna kan bland annat påverka både antalet lärare och storleken på skolklasser, men också kvaliteten på äldrevården.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar