Laddar

Region Uppsala antar en suicidpreventiv strategi

Vivianne Macdisi (S), regionråd. Foto: Region Uppsala.

Varje år tar cirka 50 personer i Uppsala län sitt liv, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister. 

delningar

Uppskattningar visar att det också genomförs cirka 500 självmordsförsök årligen i länet, och att cirka 3 000 till 5 000 anhöriga påverkas som en följd av detta. Region Uppsala har därför antagit en strategi för suicidprevention som ska minska denna siffra.

– Vi som samhälle måste våga prata mer om självmord och vad vi kan göra för att förhindra självmord. Vissa grupper som är överrepresenterade i självmordsstatistiken glöms alltför ofta bort. Syftet med den här strategin är att vi ska kunna göra mer för de människor som är i riskzonen. Samhället ska finnas där för dem, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd, i ett pressmeddelande.

Strategin bygger på det Nationella handlingsprogrammet för suicidprevention. Tre områden prioriteras under åren 2018 – 2020. Det är barn och unga mellan 15 och 24 år, grupper med förhöjd suicidrisk och personer äldre än 65 år. Bland barn och unga är särskilt flickor i riskzonen. Bland grupper med förhöjd suicidrisk finns HBTQ-personer (särskilt män), personer med bipolär sjukdom, asylsökande samt personer med missbruk och psykisk ohälsa. Inom gruppen äldre är män kraftigt överrepresenterade.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Rösta på din favorit – här är finalisterna

Nu har det äntligen blivit dags att rösta på finalisterna! Varje år utser U!Club vinnare i tre olika kategorier. Det handlar om att lyfta fram de som bidrar till att stärka Uppsalas positiva image. Utmärkelserna är Årets marknadsförare av Uppsala, Årets mest kreativa Uppsalabo och Årets Uppsalabo.