Region Uppsala tar fram ny ekonomisk plan

Stefan Olsson (M), ordförande regionstyrelsenFoto: Magnus Laupa.

Föreslår att regionfullmäktige tar beslut den 13 februari.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

– Våra prognoser visar att den ekonomiska utvecklingen är ohållbar. Om regionen inte gör förändringar i sin verksamhet kommer vi att redan 2026 sakna 1,6 miljarder kronor i kassan. Ett omställningsprogram för att skapa en hållbar ekonomi måste påbörjas snarast, säger Stefan Olsson (M), ordförande för regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Upprinnelsen till förslaget är att Region Uppsalas ekonomiska situation beskrivs som "svår". De kommande åren kommer det finnas stora utmaningar i takt med ökade fastighetskostnader, höjda pensionskostnader och en allt äldre vårdkrävande befolkning.

Kostnadsutvecklingen för Region Uppsala ska de senaste åren varit högre jämfört med andra regioner med universitetssjukhus. Enligt en ny långtidsprognos kommer det 2026 att fattas 1,6 miljarder kronor – om ekonomin fortsätter att utvecklas på samma sätt som tidigare.

Enligt förslaget ska regionstyrelsen ges i uppdrag att ta fram en plan för en långsiktigt hållbar ekonomi med ett tioårigt perspektiv. Planen ska redovisas vid fullmäktiges sammanträde i september 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.