Rekordmånga deltog i Nordiska kusträddardagen

"Vi är jätteglada att så många har varit med och hoppas att ännu fler är med nästa år"

delningar

Under Nordiska kusträddardagen deltog omkring 48 000 personer genom att plocka skräp från svenska stränder, vilket är ett rekord.

– Förra året var det ungefär 40 000 personer som var med och i år 48 000, och då är det bara de som har registrerat sig. Vi vet inte hur många i övrigt som varit ute och plockat skräp så det kan vara fler. Vi är jätteglada att så många har varit med och hoppas att ännu fler är med nästa år, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent till 24Uppsala.

Under dagen städades 170 ton skräp bort, varav det mesta var plast och engångsartiklar.

– Vi vet att det mesta av skräpet i havet kommer från land. Det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att vi slutar skräpa ner. Genom att använda färre engångsartiklar kan vi alla bidra till att minska problemet med plast i havet, säger Johanna Ragnartz i ett pressmeddelande.

– Det kanske inte syns vid första anblicken men om man tittar omkring i buskar, på strandkanten eller i sanden är det vanligt att man hittar plast. Det finns nästan ingen plats som är plastfri, tyvärr, säger Johanna Ragnartz till 24Uppsala.

Foto: Louise Johansson

Den 4 maj arrangerades, för tredje året i rad, Nordiska kusträddardagen för att uppmärksamma problemet med marin nedskräpning.

Eva Blidberg plockar skräp under Nordiska kusträddardagen 2019. Foto: Louise Johansson

– Det vi försöker åstadkomma är en normförändring, att normen blir att inte skräpa ner och att man plockar upp skräp.

Nästa kusträddardag är första lördagen i maj 2020, men fler kampanjer arrangeras under året.

– Det som ligger framför oss är kampanjer mot nedskräpning längs vägarna och att minska mängden av fimpar. Den 21 september är det Håll Sverige Rent-dagen där vi manar alla människor att involvera sig, säger J

FAKTA

Fakta: De tio vanligaste skräpföremålen på våra stränder 1. Oidentifierbara plastbitar 2. Rep i plast 3. Flasklock och korkar i plast 4. Snabbmatsförpackningar, godisomslag, engångsartiklar och bestick 5. Farligt avfall och annat 6. Plastpåsar 7. Glas och keramik 8. Gummi (till exempel däck och skosulor) 9. Fisknät 10. Plastflaskor Källa: Håll Sverige Rent, plockanalys Nordiska Kusträddardagen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar