Laddar

Restaurang Heat – hetast i Uppsala

Med närmare 1 000 lunchgäster om dagen är Restaurang Heat i Boländerna en av Uppsalas största lunchrestauranger. ”Jag tror faktiskt att vi är störst”, säger krögaren och VM-domaren Daniel Wärnmark som driver restaurangen.

delningar

Han har dömt flera stora matcher i fotbollsallsvenskan, VM i Brasilien, Champions League och nu senast fotbolls-EM i Frankrike. Men Knivstabon Daniel Wärnmark driver också en av Uppsalas största lunchrestauranger. Restaurang Heat i Boländerna som varje dag lockar nästan 1 000 lunchgäster.

– När det är som bäst har vi 1 000 gäster, det brukar ligga mellan 600 och 1 000 ungefär. Med vi är faktiskt större än IKEA på luncher, säger krögaren Daniel Wärnmark

Är ni störst i Uppsala? – Jag tror faktiskt att vi är störst i Uppsala, säger jag lite ödmjukt. Jag är inte helt säker, men jag tror det i alla fall.

Daniel Wärnmark tog över restaurangen, som länge var en stängd lunchrestaurang för bara Vattenfalls anställda, 2008, och sedan dess har resultatsiffrorna skjutit i höjden.

– Det har stadigt gått uppåt sedan jag tog över, vilket är otroligt kul. För tre-fyra år sedan började vi också med catering, något vi satsade extra på från julen 2015 och även där har vi börjat bli stora, fortsätter Wärnmark.

Hur många av gästerna kommer fortfarande från Vattenfall? – Vi har väl en stadig bas därifrån i alla fall på kanske 100 lunchgäster.

Varför tror du att ni har lyckats så bra? – Vi är bra förberedda, tar ofta rätt beslut. Vi har bra råvaror som vi själva förädlar, aldrig några halvfabrikat, det är grundtanken. Det verkar uppskattas av gästerna också.

När det gäller maträtterna så är det svenska klassiker som går bäst.

– Pannkakor på torsdagar, då blir alla som små barn. Det är för övrigt vår bästa dag på hela veckan. Sedan är det många som gillar bearnaisesås. Jag upplever också att gamla klassiska rätter går hem som dillkött, stekt fläsk och liknande som folk kanske inte äter så mycket hemma längre.

Vem ligger bakom recepten? – Alla grundrecept som finns är faktiskt från min mamma, så det är smaker som jag har växt upp med.

Även när det kommer till religioner och allergier ligger krögaren Daniel Wärnmark långt framme.

– Om vi serverar fläsk till exempel så ser vi numera till att alltid ha något annat alternativ. När det gäller gluten så reder vi till exempel alla våra såser med maizena, och det finns alltid laktosfri mjölk som alternativ. Men viktigast av allt så har vi kunnig personal, och så märker vi alltid upp alla maträtter.

Hur går det att kombinera ett familjeliv med en internationell karriär som fotbollsdomare och driva restaurang? – Det går faktiskt riktigt bra. Som tur är har jag också en förstående fru och familj som dessutom tycker att det jag gör är roligt. Under 2014 hade jag ungefär 140 resdagar med fotbollen, 2015 var det 100 och under förra året när det var fotbolls-EM i Frankrike blev det 120. Men det går bra, jag brukar använda flygresorna till budgetarbete, svara på mejl och annat som jag inte behöver göra på plats. Med bra planering så flyter verksamheten på bra utan mig också.

Är det till och med så att företagandet är bra för domarkarriären? – Så är det också. Man kan inte sitta och tänka på en match i tre dagar, då blir man knäpp till slut. Så visst är det bra att ha något annat att tänka på. Men när jag väl kommer till arenan så är det fullt fokus på matchen.

Hur långt innan en match i Champions League vet du i vilket land och vilka lag du ska döma? – Två dagar innan får vi veta vilken match vi har fått, men redan en vecka innan vet vi under vilken period vi kommer att vara borta.

Hur många av gästerna har koll på att du är fotbollsdomare på hög nivå? – Det är väl inte så ofta någon kommer fram och pratar direkt, men det händer. Jag märker dock att det är ganska många som vet att jag är fotbollsdomaren Daniel Wärnmark, och det är alltid kul.

Kommer du att få döma någon match i Uppsala nu när Sirius är i allsvenskan? – Jag hoppas det i alla fall, det hade varit kul. Framförallt lagom avstånd till matchen.

De lunchgäster som besöker Restaurang Heatfredagen kommer också att bjudas på en rejäl överraskning.

– Ja, nu på eftermiddagen (läs torsdag) har alla bord och stolar bytts ut i hela restaurangen, så det kommer att bli nytt och fräscht. De som har sina favoritplatser kommer kanske att undra lite, men jag tror inte att någon kommer att bli besviken. Det ökar också kapaciteten från 200 till ungefär 230 sittplatser. Dessutom har vi ju en uteservering som faktiskt bara har varit stängd två gånger under vintern.

Menar du att vissa gäster väljer att sitta ute i minusgrader? – Ja, ha ha, oftast är det gäster som redan jobbar ute och är fullt påklädda, då är det kanske inte så skönt att sitta inne. Men visst är det lite unikt.

 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten