Rikspolischefens drag mot skjutningarna: ”Oroväckande läge”

Foto: Polisen/Arkivbild/Filip Beijer.

"Trots alla insatser är skjutvapenvåldet på en lika hög nivå som under 2017"

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i förra veckan som Rikspolischefen begärde ett möte med justitieministern – angående våldet med skjutvapen. Under mötet redogjorde rikspolischefen för polisens lägesbild och presenterade förslag på åtgärder från andra samhällsaktörer. 

Polisen bedömer att Sverige i grund och botten är ett tryggt land att leva i. Men samtidigt ligger våldet med skjutvapen på en fortsatt hög nivå. Enligt polisen är bedömningen att tillgången till illegala vapen och pågående konflikter inte gör att någon snabb nedgång heller är att vänta. 

– Våldet med skjutvapen leder till att människor dödas och att anhörigas liv slås i spillror. Det skapar otrygghet i samhället och kan utsätta tredje man för fara. I flera fall har både offer och misstänkta gärningspersoner varit minderåriga. Läget är djupt oroväckande och vi ser behov av kraftfullare åtgärder och att fler aktörer arbetar brottsförebyggande. Därför tog jag initiativ till ett möte med Justitiedepartementet, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande. 

Under mötet med justitieministern diskuterade polisen utvecklingen när det gäller allmän ordning och säkerhet framförallt med koppling till utsatta områden och föreslog flera konkreta åtgärder som bör övervägas. 

– Polisens medarbetare sliter hårt varje dag för att bryta våldskurvan och utsätts också för angrepp från kriminella, tex genom att poliser angrips i bostaden, polisbilar och polishus utsätts för attentat i syfte att hota, skrämma och påverka. För att denna utveckling ska kunna brytas måste även övriga myndigheter och samhällsaktörer få ett tydligare uppdrag, säger Anders Thornberg.

Enligt polisen är ett av de grundläggande problemen tillväxt och återväxt i de kriminella miljöerna. 

– Trots alla insatser är skjutvapenvåldet på en lika hög nivå som under 2017. Det visar att de kriminella nätverken hela tiden fyller på med nya unga. Det är skrämmande att viljan att använda skjutvapen för att döda och skada andra människor är så stor. Kraftfulla åtgärder krävs från våra högsta beslutfattare för att minska riskfaktorerna för involvering i brottslighet och få bort skjutvåldet på lång sikt, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens Nationella operativa avdelning.

Enligt SVT Uppsala har det totalt skett 14 skjutningar i Uppsala under 2018.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar