Laddar

Romadagen firas med musik och tal: ”Betyder jättemycket”

Romernas nationaldag firas för tredje året i följd i Uppsala kommuns regi.

delningar

Under söndagen firar Uppsala den Internationella Romadagen. Festligheterna ska husera inne på Grand där bland andra Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter, håller inledningstal.

På plats som talare kommer även juristen Sunita Memetovic att finnas. Nyligen rapporterade 24Uppsala att Sunita inom ett år kan bli den första kvinnliga advokaten med romsk bakgrund. Även den akademiska världen finns representerad då Mattias Gardell, professor från Uppsala universitet, kommer att medverka.

Emilia Huczko är samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens på Uppsala kommun. Hon berättar att eftersom romer inte har något eget land är den här dagen en möjlighet för olika kulturer att mötas.

– Den här dagen betyder jättemycket för oss. Det är viktigt att vi förankrar oss och att romer från olika länder samlas och firar tillsammans, säger hon och tillägger:

– Här kan vi mötas och lära oss av de olika kulturer som finns representerade bland det romska folket. Till exempel olika typer av danser eller en sorts festklädsel.

Dagen kommer att krönas med musik av bland andra Rickard Nyman och den polskromska gruppen Bahtale Roma.  Medverkar gör även Jami Faltin, ung finsk rom från Flemingsberg som blev Ortens bästa poet 2017.

Det är det tredje året i följd som kommunen är med och arrangerar romernas nationaldag. Dagen firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls under våren 1971 i London.

Plats: Grand, Trädgårdsgatan 5 i Uppsala.

När: Söndag 8 april, kl 16.00–20.00.

Arrangör: Uppsala kommun i samverkan med Uppsala Läns Bildningsförbund och bofasta romer i Uppsala.