Rot och rut – så lyder avdragsreglerna för 2018

Här är allt du behöver veta om rot- och rutavdragen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Du som anlitar professionell hjälp för att renovera, fixa eller hjälpa till hemma kan sedan många år tillbaka få avdrag på kostnaden för arbetet.

Reglerna har dock förändrats under åren och Skatteverket listar vilka regler som gäller för 2018.

Rot- och rutavdraget räknas ihop och är max 50 000 kronor per person och år. Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du gjort.

Enligt Skatteverket används rotavdraget mer av män än av kvinnor och det är män mellan 65 och 70 år, med högre inkomster än genomsnittet, som använder avdraget mest.

Fler kvinnor än män använder istället rutavdrag. Kvinnor över 70 år samt höginkomsttagare med barn är överrepresenterade användare av dessa avdrag. Mönstren för vad kvinnor och män köper för typ av tjänster inom respektive avdrag är ganska lika och även beloppen som man köper tjänsterna för, enligt Skatteverket.

– Rotavdrag har använts mest till bygg, målning och tapetsering samt VVS-arbeten. Rutavdrag har till 95 procent använts för städtjänster, säger Ida Björklund, analytiker vid Skatteverkets analysstab.

Du som köper rot- eller ruttjänster ansöker inte själv om rot- eller rutavdraget. Det gör den som utfört arbetet. Hen drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig.

En annan regel som är viktig att hålla koll på är att du som utför arbetet inte får vara släkt med din kund. Du kan inte heller få utbetalning för rotarbete och rutarbete om du utför arbete åt dig själv.

Du kan däremot få rotavdrag och rutavdrag om du har ett bolag som ska utföra rotarbete och rutarbete i din bostad, förutsatt att du inte själv utför arbetet. Det innebär att du kan anlita ditt eget bolag för att utföra rotarbete och rutarbete i din egen bostad och få rotavdrag och rutavdrag när en anställd, som inte är släkt med dig, utför arbetet.

Rotavdraget

För rotarbete kan du dra av max 30 procent av arbetskostnaden.

Rotavdraget är max 50 000 kr per person och år.

Rutavdraget

För rutarbete kan du dra av max 50 procent av arbetskostnaden.

Rutavdraget är max 25 000 kr per år för personer som inte har fyllt 65 år vid årets ingång.

De som har fyllt 65 år vid årets ingång kan få max 50 000 kr i rutavdrag.

Mer information om rot- och rutavdrag kan du hitta på Skatteverkets hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar