Så blir 2000-talets största krisberedskapsövning

Uppsala står värd för övningen som inleds i år. Finland, Norge, Danmark, Island och FN:s internationella atomenergiorgan deltar på plats.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Stora områden med radioaktivt nedfall, strypt ström, förorenat dricksvatten och en lokalbefolkning som måste evakueras. I höst står Uppsala värd för landets hittills största civila samverkansövning i att hantera en kärnteknisk olycka. Övningen kallas för Havsörn 2019.

Om ett halvår, den 16 oktober, inleds kärnkraftsövningen Havsörn 2019 som Länsstyrelsen Uppsala län har det övergripande ansvaret för. Länsstyrelsen är även övningsledare. Fram till den 3 december kommer övningen, som består av fyra delar av både fältövningar och i ledningsrum, att pågå i länet. Det rör sig om över 1 600 personer som simulerar ett krisscenario av ett kärntekniskt haveri.

– Havsörn 2019 är århundradets hittills största civila samverkansövning som märkbart ska bidra till att höja Sveriges krishanteringsförmåga generellt och förmågan att hantera konsekvenserna av en kärnteknisk olycka specifikt, säger Göran Enander, landshövding i Uppsala län i ett pressmeddelande.

Samtliga övriga nordiska länder, Finland, Norge, Danmark och Island, samt FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), deltar på plats i övningarna. Totalt kommer 77 aktörer från olika centrala myndigheter och organisationer i sex län att medverka i Havsörn 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.