Så blir invigningen av nya Sara Stinas torg: "Familjefest för alla"

Snart är nya Sara Stinas torg vid Gränbystaden helt färdigt och redo för invigningen den 26 till 28 april. Här finns all info om det nya torget:

delningar

Gränbystaden, Uppsalas andra stadskärna, fortsätter att utvecklas och den 26 april invigs nya Sara Stinas torg, precis utanför den nya södra delen av gallerian. Bakom utvecklingen av Gränbystaden står fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

– Det har funnits en efterfrågan från allmänheten om en plats att samlas på. En plats med uteserveringar för en fika, en lunch eller middag, säger Anna Lovéus, som är marknadsansvarig för Gränbystaden vid Atrium Ljungberg, och fortsätter;

– Det är superroligt att vi får ett utomhustorg nu, för historiskt sett har det varit en galleria dit man går in. Nu får vi större utbud. Jag ser jättemycket fram emot sommaren med grönska, sittytor, klättervägg och uteserveringar. Det blir ett jättebra tillskott.

Sara Stinas torg invigs fredagen den 26 april, och under premiärhelgen kommer Uppsalaborna ha möjlighet att testa flera nya restauranger, som exempelvis tapasrestaurangen Pinchos och caféet Baristas nya uteservering. Dessutom finns O'Learys, La Pasta Veloce och Classic Pizza vid torget.

En mängd olika aktiviteter kommer också att äga rum, såsom ansiktsmålning, planteringskurs, tipspromenad och godisregn och ny klättervägg invigs. Det blir även liveframträdanden.

– Det blir en familjefest för alla och vi har invigningsfest i tre dagar. Torget är ju öppet redan nu, men de sista planteringarna och klätterväggen fixas nu inför invigningen, säger Anna Lovéus.

Pressfoto: Atrium Ljungberg

Sara Stinas torg ligger precis utanför den nya södra delen av Gränbystaden galleria och har fått sitt namn efter Carl von Linnés dotter Sara Stina. Flera platser i Gränbystaden har fått eller kommer att få namn med koppling till Linné, bland annat det så kallade Linnétorget i norra delen samt Blomstertorget inne i gallerian.

– Torget har ett trädgårdstema. Sara Stina bodde i närheten av platsen där Gränby 4H är idag, vilket är väldigt nära torget, så sjävklart hon skulle få det namngett efter sig. På invigningen kommer "Carl von Linné" hit både på lördagen och söndagen. Han kommer berätta vilka han och Sara Stina var, och det blir som en sagostund med honom, säger Anna Lovéus.

Sara Stinas torg är beläget mellan den nybyggda delen av gallerian och de tre nya bostadshusen, som förutom 200 hyresrätter även rymmer restauranger, handel, service och kontor. Med uteserveringar och kringliggande byggnader utgör det nya torget en knutpunkt i Gränbystaden. Till hösten tillkommer även en större lekplats. Ena änden av torget mynnar ut vid bussnoden mot gång- och cykeltunneln under Vaksalagatan. Den andra mynnar ut vid den västra entrén av gallerian och parkeringsplatsen.

– Vi planerade för att det skulle vara en välkomnande entré från de andra gatorna. En bussnod öppnade vid torget i november där både stadstrafik och länstrafik kör och de gör 720 stopp om dagen. Den här platsen var ett självklart val.

Hur ser du på framtiden och möjligheterna för området?

– Uppsala växer så det knakar och vi kommer fortsätta utveckla Gränbystaden. Vi vill att det ska vara en levande plats dygnet runt årets alla dagar. Den visionen kommer vi fortsätta jobba med. Men först ser jag fram emot en solig sommar och en iskaffe på Sara Stinas torg, avslutar Anna Lovéus. 

Pressfoto: Atrium Ljungberg

FAKTA

Invigningen pågår följande tider:

Fredag (26/4): Klockan 15.00 – 19.00 Lördag (27/4): Klockan 11.00 – 16.00 Söndag (28/4): Klockan 11.00 – 16.00

Aktiviteter för invigningshelgen:

-  Tipspromenad för hela familjen

-  Klättervägg

-  Sångduon Annelie & Isabel

-  Godisregn

-  Lär dig plantera med Blomsterhallen

-  Sagostund med Carl von Linné

-  Dansuppträdande med Uppsala Dansakademi

-  1700-tals dans med Branicula

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar