Så kan du hyra ut din bostad – och slippa betala skatt

Det här behöver du göra för att komma undan skatten.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är många som hyr ut sitt hus eller lägenhet under sommaren. Tjänar du mindre är 40 000 kronor på tillfällig uthyrning behöver du inte betala någon skatt på inkomsten. Beloppet gäller efter avdrag för den egna hyran.

– Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen. Det finns bra information på Skatteverkets webbplats att ta hjälp av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Anna Sjöberg, deklarationsexpert Skatteverket Foto: Maxim Thoré / Jeanette Andersson

För småhus är gränsen högre, 50 000 kronor, men då får du inte göra avdrag för egna kostnader för huset eller uthyrningen. Tjänar du mer än den tillåtna gränsen ska de inkomsterna tas upp och redovisas som inkomst av kapital i deklarationen nästa år. Skatten blir 30 procent av vinsten.

– Förutom att ha koll på skatteregler behöver den som hyr ut förstås även ha tillstånd från sin hyresvärd eller bostadsrättsförening, påminner Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar