Så lång är restiden till akuten för Uppsalaborna

Så ser statistiken ut jämfört med resten av landet.

delningar

Var fjärde invånare i Jämtlands län har mer än en timmes bilfärd till närmaste akutmottagning. I Stockholm, däremot, har tre av fyra invånare akuten mindre än en kvart bort, enligt statistik från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. I Uppsala län ser statistiken ungefär likadan ut som i landet i stort. Där har 63 procent av invånarna mindre än femton minuter till en akutmottagning. 21 procent har max 30 minuter till akuten och åtta procent av Uppsalaborna har max 45 minuter. Sex procent har upp till en timmes restid och resterande har över en timme till en akutmottagning.

– Restiderna till akutsjukhusen är viktiga men det man behöver fokusera på är att säkerställa hela det akuta omhändertagandet, oavsett om det sker på ett akutsjukhus eller i andra delar av vården, säger Simon Jehrlander, utredare på myndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Den genomsnittliga restiden i Sverige till närmaste akutmottagning, inom hemlandstinget, är drygt 15 minuter med bil. Det visar beräkningar som Högskolan Dalarna har gjort på uppdrag av Vårdanalys, i samband med utredningen "En akut bild av Sverige". Men i glesbefolkade landsting är restiderna klart längre.

Simon Jehrlander understryker att rapporten är en kartläggning av akutsjukvården och ingen värdering av patientsäkerheten. Han framhåller att förutsättningar runt om i landet är olika, vilket gör att akutsjukvården behöver organiseras olika. I mer glesbefolkade län har ambulanssjukvården och primärvården ett större ansvar i akuta fall. Vårdanalys har rekommenderat landstingen att definiera akutsjukhusens uppdrag och säkerställa personalens kompetensnivå.

– Det vi har sett är att kompetensen varierar mellan de 68 akutsjukhusen. Det är inte tydligt definierat vad som krävs att ett akutsjukhus ska kunna utföra, säger Simon Jehrlander till Nyhetsbyrån Siren.

Vårdanalys definierar akutsjukhus som ett sjukhus med minst två samlokaliserade somatiska specialiteter. Siffrorna bygger på data från 2016. Och tidsangivelserna gäller en bilförare som följer de gängse hastighetsbegränsningarna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar