Laddar

Så lite bostad får du för årslönen i Uppsala

Skillnaderna i landet är enorma gällande bostadspriset per kvadratmeter i relation till årslönen.

delningar

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från SCB och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga bruttoårslönen.

Resultatet visar att bostadsköparna får flest antal kvadratmeter bostadsrätt i Hofors kommun. Här ger en genomsnittlig årsinkomst hela 175 kvadratmeter boyta.

Allra minst boyta för årslönen får du i Stockholm, med endast fyra kvadratmeter bostadsrätt.

I Uppsalas kommun får bostadsköpare sju kvadratmeter bostadsrätt för sin årslön och nio kvadratmeter villa. Då räknas en genomsnittlig bruttoårslön på 275 357 kronor med ett kvadratmeterpris för en bostadsrätt på 41 203 kronor/kvadratmeter.

Jämförelsevis får bostadsköpare i Enköping tolv kvadratmeter bostadsrätt och elva kvadratmeter villa för årslönen.

– Rådet till den som ska köpa bostad är att planera sin boendeekonomi utifrån de egna förutsättningarna och alltid kalkylera för högre boendekostnader genom att bygga upp en buffert, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten