Laddar

Så många kvinnliga chefer finns i Uppsala

Så jämställt är det i länet.

delningar

I Sverige är 40 procent av anställda chefer kvinnor och 60 procent män, enligt statistik från Statistiska Centralbyråns (SCB) yrkesregister som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Statistiken gäller förvärvsarbetande anställda under 2016 i åldern 16-64 år på hela arbetsmarknaden. Men politiker, högre tjänsteman och vd:ar är exkluderade.

2016 var könsfördelningen jämställd bland chefer i 139 kommuner. Året innan var det endast 124 kommuner. Jämställdheten definieras som att minst 40 procent av de anställda har ett visst kön.

– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB till Nyhetsbyrån Siren.

Den lägsta andelen kvinnor på chefsposition, i riket, var 2016 i Torsås med endast 24 procent. I Uppsala var 44 procent kvinnor.

Lägst andel kvinnliga chefer i Uppsala var i Östhammar där endast 29 procent av cheferna var kvinnor. Störst andel samma år var i Heby där 51 procent av cheferna kvinnor, följt av Knivsta med 45 procent.

 

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Relaterade artiklar