Laddar

Så många lider av nackbesvär i Uppsala

Många svenskar får någon gång i livet ont i sina axlar och nacke. Under de senaste åren uppger drygt hälften av svenskarna att de lider av nackproblem, det visar nya siffror som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

delningar

De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att hela 47 procent av Sveriges befolkning har upplevt att de har värk i nacke och axlar under de senaste åren.

– Två tredjedelar av befolkningen får någon gång problem med sin nacke. De allra flesta har ospecifika nackbesvär. Det är också vanligt med whiplashskador, säger Anneli Peolsson, sjukgymnast och professor vid Linköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I Uppsala län har 45 procent av invånarna upplevt besvär med nacke och axlar under perioden 2013 – 2016.

Den största ökningen sker bland personer i åldrarna 16 till 29 år. 2015 svarade 32 procent inom kategorin att de hade nackbesvär medan motsvarande siffra 2016 var 41 procent.

– Nackbesvären kommer nog att öka i vårt moderna liv, eftersom allt fler håller på med paddor och datorer. Det är en stor belastning för nacken att sitta framåtböjd. Ofta får man problem med huvudvärk och yrsel också, säger Anneli Peolsson.

Relaterade artiklar