Så många parkeringsböter utfärdades i Uppsala

Ny statistik från Transportstyrelsen visar hur bra Uppsalaborna var på att betala sina parkeringsböter under förra året.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under förra året utfärdades cirka 1,6 miljoner parkeringsböter i hela Sverige. Av dem betalades 86 procent och sammanlagt uppgick det utfärdade beloppet till drygt en miljard kronor. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I Uppsala utfärdades 25 292 parkeringsböter under förra året. Av dem betalades 22 219 vilket motsvarar nästan 88 procent. Sett till hela länet var de boende i Östhammar bäst på att betala sina parkeringsböter. Där betalades 95 procent av de utfärdade böterna. Lägst i länet hamnar Knivsta på 82 procent.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

I Stockholm utfärdades det högsta beloppen under förra året. Där utfärdades parkeringsböter för sammanlagt 519 miljoner. Det är en ökning med 30 procent jämfört med året innan då beloppet uppgick till 400 miljoner kronor.

I Göteborg och Malmö minskade antalet utfärdade parkeringsböter under 2018.

– I Göteborg och Malmö minskar utfärdandena samtidigt som andelen betalda anmärkningar ökar. Det är nog konsekvenser av att båda städerna har ökat sina åtgärder mot så kallade bilmålvaktsbilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Systemet som införts i städerna går ut på att parkeringsvakter lättare kan se om felparkerade bilar har obetalda parkeringsskulder. Har en bil mer än 5 000 kronor i obetalda avgifter har kommunen rätt att bogsera bort bilen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar