Laddar

Så många Uppsalabor lånar pengar – för att shoppa

Ny undersökning visar hur mycket pengar Uppsalaborna lånar och vad de används till.

delningar

Unga Uppsalabor som tar online-lån använder sig av pengarna främst till shopping. Samtidigt som de etablerade som befinner sig mitt i livet lånar drygt nio gånger så mycket, där pengarna oftast går till att renovera huset. Detta visar en färsk undersökning från jämförelseportal.

”Låntagare med en månadsinkomst på under 5 000 kronor är typiskt studerande, i genomsnitt 23 år och lånar online till shopping eller till semestern. De lånar i genomsnitt 4 500 kronor”, står det i pressmeddelandet.

”I andra änden av inkomstskalan hittar vi de väletablerade med en månadsinkomst på över 40 000 kronor. De är 48 år och lånar huvudsakligen för att renovera bostaden och i andra hand för att byta bil. De lånar i snitt en hel del mera, nämligen 31 250 kronor”.

De 52-åriga lånar allra mest: 42 750 kronor i snitt, visar analysen.

 

43-åringar i Uppsala lånar oftast för att kunna betala en deposition till en ny bostad, för att betala räkningar eller skulder. De lånar i snitt 12 750 kronor samtidigt som 36-åringen lånar mestadels till en begagnad bil.

– Siffrorna överraskar inte oss som dagligen arbetar med att råda om online lån, men det är ändå intressant att se hur tydliga skillnaderna är mellan åldersgrupperna, berättar analytiker och Country Manager Amanda Özek.

Även Uppsalabor med en årsinkomst på över 480 000 kronor lånar online.

– För många människor i dag är det en stor fördel att lånet kan avklaras i lugn och ro online därhemma, i stället för att sitta med mössan i hand hos bankrådgivaren. Och om man har en god lånehistorik och en bra förmåga att betala tillbaka så kan man få mycket rimliga erbjudanden med låga eller inga avgifter och förnuftiga räntor. Och det är helt transparent.