Laddar

Så mycket insekter äter du varje år

Mängden insekter du får i dig via maten varje år kan vara chockerande. Det finns dock ingen anledning att vara orolig då de små liven inte utgör någon fara för kroppen.

delningar

För många låter det säkert äckligt, men faktum är att du får i dig upp till ett kilo insekter varje år. Insekterna finns i frukter samt grönsaker och är väldigt svåra att få bort. Krypen som det handlar om är bland annat fluglarver, bladlöss och kvalster, skriver Illustrerad vetenskap.

Det enda sättet att helt bli av med de små varelserna är genom antingen besprutning eller mycket noggrann finkamning av frukter och grönsaker. Det är dock både ett väldigt ohälsosamt och dyrt alternativ.

– För vissa kan det vara positivt med insekter i maten, det betyder att maten inte är lika besprutad, säger Renate Hagelin, livsmedelsinspektör för Linköpings kommun till Corren.

De amerikanska livsmedelsmyndigheterna menar att insekter inte utgör någon risk för konsumenten och kallar de därför för ”naturliga eller oundvikliga kvalitetsfel”. Du behöver alltså inte vara orolig för att intaget av insekterna ska skada din kropp. Många av dem är fullt ätbara och rika på proteiner samt ämnen som zink, järn och A-vitamin.

Om du fortfarande känner dig tveksam till att äta insekter finns det vissa saker du kan göra för att bli av med så många som möjligt.

– Det gäller att skölja grönsakerna innan. I kallt dricksvatten. Det bör man göra av andra anledningar också, som för att få bort bekämpningsmedelsrester, säger Renate Hagelin.

Relaterade artiklar