Så mycket skog brann i kommunen ifjol

MSB har fått utökad utrusning att erbjuda räddningstjänsterna.

delningar

Tolv kommuner i Sverige drabbades ifjol av skogsbränder som omfattade hela en miljon kvadratmeter. Detta visar ny statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Enligt MSB har man dragit många lärdomar från fjolårsbränderna, som tillsammans med andra berörda myndigheter rustar för att ett liknande scenario kan ske även i år.

– Samordning och utbildning har utvecklats generellt. Samtidigt har vi fått utökad utrustning som vi kan erbjuda räddningstjänsterna, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, till Nyhetsbyrån Siren.

Den nya utrustningen som Leif Sandahl nämner är till exempel helikoptrar, terränggående fordon och motorsprutor. Dessutom har MSB förstärkt förmågan att ta emot internationellt stöd och mäkla resurser mellan olika räddningstjänster.

De största bränderna arealmässigt rasade i mellersta och norra Sverige. Längre söderut brann över två miljoner kvadratmeter skog i Hagfors och Kristinehamn. I Uppsala kommun brann 394 385 kvadratmeter, vilket också är mest i länet.

Totalt ryckte räddningstjänsten ut på över 4 400 larm om skogsbränder ifjol, vilket är den överlägset högsta siffran den senaste tioårsperioden.

En stor del av fjolårets bränder uppstod till följd av gnistor från tåg. MSB menar att successivt utbyggd infrastruktur och ledningsnät bjuder på en rad utmaningar framöver.

– Det är ett framtidsfenomen som vi måste titta närmare på. Sannolikt kommer det behövas en rad förebyggande strukturella åtgärder i vår miljö. SMHI flaggar samtidigt för en fördubbling av antalet dagar med hög brandrisk som en följd av klimatförändringarna, säger Leif Sandahl.

För tillfället är brandrisken som allra störst i den sydöstra delen av landet. Riskerna kan dämpas tillfälligt av lokala skurar men vid stabilt och torrt högtrycksväder kan uttorkning ske snabbt.

FAKTA

Fakta skogsbränder:

* I Ljusdal brann över 100 miljoner kvadratmeter skog – eller cirka 10.000 hektar – i fjol. Surahammarsbranden 2014 var ytmässigt ännu större. * Bara sex kommuner förskonades helt från skogsbränder i fjol, däribland Mörbylånga, Vadstena och Malå. * 2006, 2014 och 2018 är de tre år under 2000-talet som haft störst registrerad avbränd areal i landet, alla marktyper inräknat. Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar