Så mycket tjänade Uppsalaborna på sina värdepapper

Skillnaderna mellan landets kommuner är betydande.

delningar

Den absolut högsta snittvinsten på aktier, fonder och andra finansiella instrument under 2017 gjorde Danderydsborna - med nära 370 000 kronor.

– Det är framförallt högutbildade och medel- och höginkomsttagare som har hittat till investeringssparkonto och aktier och fonder som sparform, och då blir det naturligt att kapitalvinsterna är större i kommuner med fler höginkomsttagare, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, till Nyhetsbyrån Siren.

Uppsalaborna gjorde en snittvinst på 63 149 kronor på sina värdepapper. Uppsala kommun placerade sig något över rikssnittet, som under låg på drygt 54 000 kronor för inkomståret 2017.

I Torsås, Danderyd och Båstad utgjorde vinsten från försäljning av aktier, fonder eller andra värdepapper i snitt över 10 procent av den totala inkomsten. Det kan jämföras med bland annat Burlöv, Arjeplog och Överkalix där kapitalvinsterna i snitt stod för mindre än 0,5 procent av invånarnas totala inkomster. I Västerås utgjorde försäljningen av värdepapper i snitt 2,1 procent av invånarnas totala inkomster.  

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar