Laddar

Så mycket tjänar de rikaste Uppsalaborna – under 30

Det har blivit lättare att tjäna mångmiljonbelopp innan du har fyllt 30, enligt en granskning av Aftonbladet.

delningar

Det blir allt lättare för yngre att bygga upp superinkomster, skriver Aftonbladet. De har undersökt lönelistor för unga i Sverige under taxeringsåret 2016. Granskningen visar att det är lättare för personer under 30 år att lyckas komma upp i mångmiljoninkomster än tidigare.

Enligt listan tjänar 20 vuxna under 30, i Uppsala, över en miljon kronor på ett år. De tre rikaste är män i 28 och 29-årsåldern. Samtliga har tjänat över två miljoner kronor under 2016. Högsta årsinkomsten ligger på 2 777 209 kronor. Yngst på listan är en kvinna i 18-årsåldern som tjänade 1 278 652 kronor under 2016.

– De yngre generationerna i dag är mer individualister än tidigare generationer. Vi har lite gått från att alla ska höra till samma kollektiv, till att förverkliga oss själv, säger Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare  till Aftonbladet.

Men hur gör man för att kunna roffa åt sig en större bit av lönekakan? Enligt Nina Jansdotter är det flera faktorer som spelar in och gör att du kan öka din löneinkomst.

Bland annat är det personliga varumärket mycket viktigare nu än tidigare, och att synas i flera olika kanaler. Då kan arbetsgivare få ett grepp om dig och dina meriter och se vad du går för. Att nätverka är lika viktigt, då de absoluta toppjobben sällan förmedlas i via öppna kanaler utan genom tips och kontakter. 

Något som var mindre uppskattat tidigare, men som kan ge en fördel inkomstmässigt är att byta jobb oftare.

– Karriärcoacher uppmuntrar till jobbyten. Det är när du byter jobb som du har en förhandlingsposition till högre lön, säger Nina Jansdotter.

Lönelistorna för hela Sverige och fler tips för bättre inkomst finns på Aftonbladet.se

Relaterade artiklar