Så ser det ut med äggvärpningen i Uppsala inför påsken

"Hönsen finns i de områden där spannmålen odlas", säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket.

delningar

Östergötland och Skåne ligger i topp när det gäller antalet värphöns i landet. Totalt fanns knappt 7,7 miljoner värphöns på svenska gårdar 2018, enligt Jordbruksverkets statistik. Det är över två miljoner fler höns jämfört med för tio år sedan. I Uppsala län finns 0,2 höns per invånare, enligt statistiken. Det innebär att Uppsala finns bland länen som ligger i botten i värphönsstatistiken.

– Äggsektorn har växt kontinuerligt under 2000-talet i takt med ökad konsumtion, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till Nyhetsbyrån Siren.

Sett till antalet invånare var hönstätheten som störst i fjol i Kalmar län, med över fem höns per person, enligt den sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort på myndighetsstatistiken. Hönsproduktionen går på betydligt lägre varv i Norrlandslänen, Värmland och Stockholmsområdet.

– Det handlar om praktiska skäl, inte minst. Hönsen finns i de områden där spannmålen odlas. Det är därför vi ser en koncentration till slättbygderna i södra Sverige, säger Åsa Lannhard Öberg, som är jordbrukspolitisk utredare, till Nyhetsbyrån Siren.

Den svenska äggbranschen har byggt upp ett starkt varumärke och gynnas bland annat av ett skydd mot import av färska ägg från utländska besättningar som inte är garanterat salmonellafria. Självförsörjningsgraden för ägg på konsumtionssidan ligger på runt 90 procent i Sverige, berättar Åsa Lannhard Öberg.

– Ägg marknadsförs numera som både klimatsmart och hälsosam mat. Dessutom har ägg en relativt hög ekologisk marknadsandel, det har blivit lite av en profilprodukt bland eko-varorna, säger hon till Siren.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: Jordbruksverket

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: Jordbruksverket

FAKTA

Fakta Äggmarknaden:

* Äggförbrukningen i Sverige uppgick till 14,7 kilo per person under 2017.

* 85 procent av den svenska produktionen går direkt till konsumtion. Resterande del används i livsmedels- och läkemedelsindustrin.

* Den svenska äggproduktionen under 2018 bestod till 68 procent av frigående höns inomhus, 17 procent ekologiskt produktion, 12 procent höns i inredd bur och slutligen 3 procent frigående höns utomhus.

Källa: Jordbruksverket / Svenska Ägg

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar