Laddar

TIPS: Så ska du elda för att minska utsläppen

Uppsala kommun sprider nu information hur man ska göra för att minska hälsofarlig rök.

delningar

Eldning av ved kan göra att hälsofarlig rök sprids i bostadsområden. Men genom att elda rätt kan utsläppen minska. Råden har tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten  och nu vill kommunen sprida informationen vidare till de invånare i Uppsala som eldar hemma.

– Hur vi eldar i våra hem spelar roll för hur mycket föroreningar som sprids i luften. Därför vill vi nå ut med råd som minimerar utsläppen till alla som eldar med ved i kommunen, säger Bengt Fladvad (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

När ved brinner bildas det sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer.

– Bäst förbränning och minst föroreningar blir det genom att tända brasan i toppen. Att elda rätt är bra för luften vi andas, samtidigt som det sparar pengar och minskar påverkan på klimatet, säger Christer Solander, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Uppsala kommun.

”Råden utgår från de senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare och kommuniceras ut via en broschyr som nu skickas till hushåll som eldar med ved i Uppsala kommun”, skriver Uppsala kommun.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten