Laddar

Så slipper du betala en p-bot

De flesta som får en parkeringsbot tar den, blir förbannade och betalar. Men faktum är att du måste inte alltid betala.

delningar

De allra flesta bilister som får en parkeringsbot blir irriterade, men betalar den och går vidare. Men Stefan Wahlberg, chefredaktör på Dagens Juridik menar på att det kan vara värt att bestrida.

– Om man har rätt så ska man stå på sig. Då gäller det också att försöka bevisa att man har rätt, säger han till dinapengar.se.

 

Om bilisten får en p-bot på allmän mark har bilisten ansvaret för att överklaga. Står bilisten istället på privat mark står det en kontrollavgift på lappen. Om bilisten då inte vill betala och har angett varför, är det istället parkeringsbolagets ansvar att stämma.

Enligt Stefan Wahlberg är ett enkelt tips att hålla koll på trafikmärken och skyltar, samt ha med sig en tumstock. Anledningen är att skyltar måste finnas på en specifik höjd för att vara giltiga.

– Juridiken kring det här är ganska teknisk. Man kommer väldigt långt genom att använda en vanlig tumstock, säger Stefan Wahlberg.

Fem tips från Stefan Wahlberg:

Håll reda på skillnaden mellan en privat kontrollavgift och en kommunal felparkeringsavgift. Den rättsliga processen ser olika ut.

Mät avstånd. Skyltar måste sitta på en viss höjd för att de ska gälla.

Är det rätt skyltat? Om en eller flera skyltar fattas så är din p-bot inte giltig.

I en domstol ska du använda tekniska argument. Att använda känslomässiga argument ger sällan någon framgång.

Om du misstänker att du står på en plats där du kan få en felaktig p-bot ska du fotografera innan. Det duger bra med en bild tagen från till telefon.