Satsning på elever med särskild begåvning

Foto: Mostphotos.

För att möta behoven hos elever med särskild begåvning gör Uppsala kommun och Uppsala universitet en gemensam satsning på ”Framtidsklubben GRO”. 

delningar

Klubben vänder sig till elever med särskild begåvning som tycker om att diskutera och analysera på djupet. Bland annat tas hållbar teknikutveckling, demokrati och rättvisa upp. Deltagandet är kostnadsfritt och anmälan görs av vårdnadshavare senast 19 december.

- Alla Uppsalas elever ska utmanas i sitt lärande. Barn med särskild begåvning hamnar tyvärr ofta i skymundan. Vi måste jobba för att både se till så att ingen elev lämnas efter i skolan och att de som behöver extra stora utmaningar får det, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

GRO tar upp frågor som hållbar teknikutveckling, framtidens matkonsumtion, klimatförändringar, smart användning av naturresurser, demokrati och rättvisa. Totalt 60 elever får chansen att behandla dessa frågor och utvecklas genom olika övningar, diskussioner, workshops, rollspel och interaktiva föreläsningar.

– Svensk skola driver ett omfattande arbete för att möta elever som behöver anpassningar för att lyckas med studierna, till exempel elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Men även elever med en särskild begåvning kan, paradoxalt, ha svårt att klara av skolan och behöver stimulans för att inte att bli uttråkade och riskera att misslyckas med skolan, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör.

Det finns ingen allmän definition av särskild begåvning så pedagogerna, som ska hjälpa till med att tipsa vårdnadshavarna om GRO, har i stället fått frågan om de har någon elev som tycker om att vända och vrida på tankar, och analysera på djupet. Någon som ligger före sina jämnåriga intellektuellt och skulle uppskatta att få träffa andra med liknande intresse av att ta sig an komplexa problem.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar