I samarbete med annonsör

Shopping kan leda till skulder

Vi lever i en värld som blir allt mer digital och där vi prioriterar tillgänglighet och bekvämlighet framför det mesta. Är det så att vi svenskar har blivit lite för bekväma och samtidigt en aning lata? Det som kan ses som lathet kan dock även ses som att vi är snabba med att hänga med på nya trender; vi svenskar är trots allt kända för att vara framåt i utvecklingen.

delningar

Shopping online

När det kommer till våra shoppingvanor trivs vi i Sverige med att shoppa när vi känner för det utan att behöva lämna vårt hem. Vem föredrar inte att ligga i soffan när det är ruggigt ute, samtidigt som vi lägger till våra favoritplagg i varukorgen? Inte behöver vi heller gå långt för att hämta våra nya varor eller vänta särskilt länge för att få hem ny godbitar att hänga i garderoben då de flesta företag erbjuder snabb hemleverans. Hur bekvämt är inte det? Men hur stor koll har vi egentligen och hur lätt är det att shoppingen går överstyr?

 

Kortbetalning eller faktura?

Idag erbjuder de flesta shoppingsidor möjligheten att beställa varor där vi ofta får välja om vi vill betala direkt genom hemsidan eller om vi önskar en faktura. Många företag erbjuder även delbetalning där man kan betala en mindre summa varje månad. Så vi tittar, vi klickar och vi shoppar för fullt hos våra online favoriter. Det är vanligt att en faktura blir det bästa alternativet i många situationer, särskilt när vi kanske vill köpa något men inte har råd just nu. Så en liten faktura som kommer hem i med posten eller i mejlet, vad gör det? Vi betalar ju den snart, eller hur?

 

En faktura kommer sällan ensam

Så när fakturan dyker upp är man redo att betala den direkt. Eller? Som många vet kommer dock en faktura sällan ensam. Just när vi känner oss redo att betala för våra nya shopping fynd inser vi att våra andra räkningar också ska betalas. Så vad ska vi prioritera i en sådan situation? Elen måste ju betalas, hyran ska in och den där kostymen vi beställde för några veckor sen hade vi helt glömt bort. Det är vanligt att man skjuter upp betalningen några veckor tills den nya lönen har rullat in. Men är det verkligen så smart att skjuta undan den där fakturan, som nu antagligen kommer att stiga tack vare en påminnelseavgift? I ett sådant fall kan det vara bra att ha ett annat alternativ till hands. Det finns t ex bolag som lånar ut mindre summor i form av snabblån till privatpersoner och på så sätt kan man köpa sig lite mer tid. Så istället för att sitta med en skuld, som har stor chans att bli större, kan det vara smart att åtgärda problemet direkt. Så nästa månad när man betalar sina räkningar har man fått mer kontroll över situationen och kan betala tillbaka ett mindre snabblån istället för en massa småfakturor. Inte lika överväldigande kan man tycka.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.