Situationen på akuten anmäld: "Det är djungelns lag"

Malin Gutentoft, akuten. Foto: Privat

I morse fick 24 patienter ligga på britsar i akutmottagningens korridorer på Akademiska. Nu har skyddsombuden på arbetsplatsen satt ned foten och lämnat in en anmälan om arbetsmiljön.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Under morgonen har det legat 24 patienter i akutens korridorer på Akademiska i Uppsala i väntan på att få komma till en vårdavdelning. Bland personalen ansågs det för ett år sedan som många väntande patienter om det låg fem personer i korridorerna.

– Som det ser ut just nu så är det ohållbart. Nu har det varit så här för länge och jag och mina kollegor börjar tappa hoppet. Man kan stå ut med att det är tungt under en period men nu har det varit det för länge. Det är en sådan markant skillnad mot hur det brukar vara, berättar Malin Gutentoft, skyddsombud och specialistsjuksköterska i akutsjukvård.

Hur har det sett ut på akuten under morgonen?

– Det har varit allt från patienter som väntar på att få opereras eller väntar på vidare utredning som ligger där, till gamla eller multisjuka äldre som behöver vård. Det ligger sjuka och svaga bredvid folk med influensa. Det är som djungelns lag. Vi får lösa hela sjukhusets problem här. De förvaras i våra lokaler som inte är byggda för det ändamålet, berättar Malin Gutentoft, och fortsätter;

– Vi har britsar med papperslakan, men inga sängar. Vi har bara tre stycken patienttoaletter. Vi har inte mat eller läkemedel som man har på en avdelning. I korridorerna har patienterna inte ringklocka och har svårt att göra sig hörda. En del kan behöva hjälp med att byta blöja. Vid några tillfällen har vi till och med fått tillbaka patienter efter operation - "de får komma till er för vi kan inte ta hand om dem", har vi fått höra då.

För att sätta situationen med 24 patienter i korridoren i perspektiv, informerar Malin Gutentoft om att det på den största vårdavdelningen på Akademiska finns 28 vårdplatser. Det är alltså ungefär lika många som ligger i akutens korridor som det gör på en vanlig avdelning.

Varför ser situationen ut som den gör?

– Det finns flera anledningar. Det skulle kunna vara för att det är för lite personal på avdelningar så att de har fått stänga vårdplatser. Det kan vara så.

Nu har Malin Gutentoft tillsammans med undersköterskan Gry Östling, skyddsombud/förtroende för kommunal, lämnat in en framställan, en så kallad 66A, till sin arbetsgivare. Det är en begäran om åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. I den kräver de konkreta förslag på åtgärder för att göra situationen bättre.

– Vi såg situationen som ohållbar och såg ingen ljusning att det skulle bli annorlunda. Blir vi inte nöjda går vi vidare till Arbetsmiljöverket. Vi väntar just nu på svar som vi får i nästa vecka, den 20 mars. Det var en hopplös känsla i personalgruppen som gjorde att vi valde att skicka den. 

Malin Gutentoft berättar vidare om att Region Uppsala har gått ut med en kampanj där de informerar om att de ska dra ner på hyrpersonal inom vården.

– Gå ut med kampanj hur ni ska förbättra arbetsvillkoren i stället, uppmanar hon, och fortsätter;

– Att ta in hyrpersonal är vad som behövs kortsiktigt. Då kan man inte lägga flera hundra tusen kronor på en kampanj för bussar och tåg där de går ut och informerar om att de kommer dra ner på hyrpersonal. Det är trams. Vi har hand om beredskapen och vid stora olyckor ska vi ta hand om folk. Vi kan inte samtidigt ha vårdavdelningen hos oss.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar