Laddar

Parkeringsskulderna i Uppsala minskar

De sammanlagda skulderna efter Uppsalabornas felparkeringar minskar.

delningar

I Uppsala kommun minskade skulderna för obetalda parkeringsböter med 2 procent, jämfört med året innan, men antalet skuldsatta var oförändrat. Totalt var 604 personer i kommunen skyldiga drygt 7 miljoner i obetalda parkeringsavgifter. Det visar statistik från Kronofogden som Visma sammanställt.

Jämfört med kommunen minskade skulderna i Uppsala län med en procentenhet mer under 2017. Dessutom minskade antalet skuldsatta personer med 4 procent.

– Det är glädjande att se att parkeringsskulderna fortsätter att minska. Många har inte utrymme för den här typen av oförutsedda utgifter som kan vara påfrestande för ekonomin i en redan ansträngd budget, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

Svenskarnas parkeringsböter minskade med 10 procent under 2017, till knappt 539 kronor.

Mer om parkeringsböter

Parkeringsböters formella benämning är felparkeringsavgift och är en direkt följd av att man fått en felparkeringsanmärkning.

På kommunens gator sköter Transportstyrelsen administrationen av parkeringsanmärkningarna. Man har åtta dagar på sig att betala en felparkeringsavgift och därefter går en påminnelse ut.

Enligt lagen om god inkassosed bör inte fristen vara kortare än fyra veckor mellan påminnelse och inkassokrav.

Att följa parkeringsbestämmelserna bidrar till en trafiksäker och framkomlig miljö.