Släpper uppföljare till hyllade boken: "Lite pirrigt"

"Verklighet och fiktion ligger nära varandra", säger författaren Christina Wahldén om nya boken med fokus på samhällsvåld.

delningar

Under fredagen, den 5 april, släpptes den nya boken "Tack för allt", skriven av författaren Christina Wahldén. Det är en fristående uppföljning till hyllade "Falafelflickorna" som kom ut 2018 och belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

– Det är jättekul när något man har jobbat med länge är färdigt. Sedan är det förstås också lite pirrigt när man inte vet hur den ska tas emot. Den behöver liksom leva upp till "Falafelflickorna", säger Christina Wahldén till 24Uppsala.se.

I den första första boken låg fokus på hedersrelaterat våld. Huvudkaraktären Hawa drömde om att bli polis och startade därför en detektivbyrå. I bok nummer två ska Hawa köpa pizza med sin kompis, men på pizzerian blir hon och hennes kompis vittne till en skottlossning. Bokens fokus ligger på samhällsvåld.

– Sådant har vi tyvärr sett i Uppsala också. Det handlar om grovt kriminellt våld i vanliga offentliga miljöer där vanliga människor råkar gå förbi. Det har vi sett en ökning av i storstäderna - att man inte bryr sig om att någon annan är i vägen. Det är läskigt, säger Christina Wahldén.

Christina Wahldén är född i Stockholm men är bosatt i Uppsala sedan 2010. Hon har arbetat som reporter på Svenska Dagbladet i 25 år och under tio års tid har hon varit kriminalreporter. Hennes artiklar har då handlat mycket om våld, så som hedersrelaterat våld och våld i nära relationer. Men sedan 2013 har hon arbetat som författare på heltid.

– Jag har ett intresse för vad som ligger bakom att det blir så här. Jag har följt nyhetsrapporteringen i Uppsala och polisen har jobbat väldigt hårt. Det har varit mycket grovt våld men det har blivit bättre. Uppsala är en bra plats som jag tycker jättemycket om. Men det framgår inte i varken "Falafelflickorna" eller i "Tack för allt" var Hawa bor, för jag vill att böckerna ska kunnat funka överallt och hon skulle kunna bo varsomhelst.

Christina Wahldén befinner sig just nu i Göteborg som en del i Litteraturveckan. Där pratar hon om den nya boken på olika skolor, bland annat i stadsdelen Angered.

– För flera av barnen jag har pratat med är det en reell verklighet att det som händer i boken kan hända på riktigt. De som lever i en sådan här miljö känner igen sig i boken. Verklighet och fiktion ligger nära varandra. Jag har även besökt medelklassområden där barnen bor i villa och inte alls kan relatera. I de lägena kan litteratur funka som en ögonöppnare, säger Christina Wahldén.

I "Tack för allt" får Hawas mamma en större roll än i "Falafelflickorna". Hon tycker att det får vara nog med våldet och engagerar sig, likt Gottsundamammorna. Boken riktar sig till unga i åldrarna nio till 12 år. Något som skiljer sig mellan den första boken i serien och "Tack för allt" är att Christina Wahldén har använt sig av referensgrupper av barn som har läst manus.

– Jag har försökt involvera de som bor så här varje dag. Det känns viktigt för trovärdigheten. När jag frågar dem om de tycker att handlingen är för våldsam så tycker de inte det, för det är så det ser ut. Samtidigt har jag försökt hålla någon slags lättsam ton genom böckerna. Det är många som gillar Hawa. Hon är lätt att tycka om - hon är stark, smart, glad, roligt och lite kaxig också.

Christina Wahldén. Foto: Malin Hoelstad

Vad skulle du säga är den stora skillnaden mellan att skriva böcker som riktar sig till unga jämfört med böcker som riktar sig till vuxna?

– När man skriver för unga kan man inte lämna dem i sticken. Verkligheten slutar inte alltid lyckligt, men jag kan inte låta de som skjuter i boken gå runt lösa. Man måste ge något slags hopp till unga läsare.

Christina Wahldén har jobbat med "Tack för allt" i ungefär ett års tid.

– Tack för allt" skrev jag förra sommaren. Jag fick grönt ljus till den när "Falafelflickorna" kom ut. Jag hade tänkt att jag skulle vilja fortsätta berättelsen och jag har inte börjat på den än, men tanken är att del tre ska komma nästa år.

24Uppsala.se pratade även med Christina Wahldén inför släppet av första boken i serien - "Falafelflickorna".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar