Soffan med i slöseriomröstning – men nu tas den i försvar

Foto: Pressbild White Arkitekter

Soffan på Forumtorget blev en av kandidaterna till omröstningen "Årets värsta slöseri". Nu får den osmickrande titeln svar på tal i en replik av Johan Lundqvist (MP) och Lisa Thörn, VD Uppsala citysamverkan.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

24Uppsala.se har tidigare rapporterar om att soffan på Forumtorget i Uppsala är en av tio kandidater i Slöseriombudsmannens årliga omröstning med den lite osmickrande titeln "Årets värsta slöseri". Soffan på Forumtorget bakom Åhléns kostade 12 miljoner och är självlysande, uppvärmd och ska rymma 250 personer.

Nu går Johan Lundqvist (MP), ordförande gatu- samhällsmiljönämnden och Lisa Thörn, VD för Uppsala citysamverkan AB i försvar av soffan. De menar att kommunen tillsammans med handeln, fastighetsägare och andra aktörer under lång tid arbetat målmedvetet för att öka säkerhet, ordning, trivsel och tillgänglighet och för att skapa en stadskärna som är attraktiv för alla människor som bor, arbetar och besöker staden.

"Här ska finnas ett brett utbud av varor, tjänster, kultur och nöjen. Men människor ska kunna också kunna mötas, stanna upp och pausa, utan att alltid behöva plocka upp plånboken", skriver Johan Lundqvist och Lisa Thörn i sin replik till 24Uppsala.

De beskriver hur soffan togs fram i samarbete mellan kommunen och Uppsala citysamverkan AB, som med ett gemensamt utvecklingsarbete ska göra Uppsala city mer attraktivt och långsiktigt hållbart. Kostnaden för Softa-soffan delades mellan kommunen och övriga aktörer.

För några år sedan inleddes en omgörning av torget och det var då soffan fick sitt ursprung. Ombyggnationen berodde på sättningar i marken orsakade av lera och ett större arbeta utfördes. Då torget byggdes om gavs politiker i uppdrag att göra om Forumtorget med målet att skapa en attraktiv mötesplats i stans centrala del, och i en arkitekttävling vann White Arkitekter AB med sitt förslag "Softa" som innebar den 57 meter långa soffan. Det innebär nu att torget knyts samman med de två intilliggande gatorna.

Torget färdigställdes i början av 2018.

"Publika installationer eller verk blir så gott som alltid offer för diskussioner om kostnad kontra praktisk användbarhet eller utseende och form. Det är svårt att exakt avgöra värdet av ett verk som ska uppfylla många olika människors behov och önskemål. Det finns många exempel på detta. Soffan på Forumtorget har blivit både populär och omtyckt medan andra är kritiska och ifrågasätter dess värde. Vår förhoppning är att Forumsoffan ska få den positiva effekt som den var avsedd att skapa", skriver Johan Lundqvist och Lisa Thörn i sin replik.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar