Laddar

Stark kritik mot sjukhusstyrelsen efter Akademiska sjukhusets underskott

Efter en jättemiss har Akademiska sjukhuset felaktigt fakturerat patienter drygt 125 miljoner kronor, nu får sjukhusstyrelsen stark kritik från bland annat Centerpartiet.

delningar

Centerpartiet är starkt kritiska mot sjukhusstyrelsen med anledning av Akademiska sjukhusets månadsrapport idag som visar ett prognostiserat årsresultat på minus 150 miljoner kronor på grund av omfattande system- och registreringsfel.

– Sjukhusstyrelsen borde mycket tidigare kunnat ha säkerställt att de oväntat höga intäkterna var verkliga. Trots rödgröna löften om att hålla Akademiska sjukhusets ekonomi i balans kommer vi återigen se ett mycket stort underskott för sjukhuset, säger Johan Örjes (C), Centerpartiets regionråd.

Utöver de omfattande system- och registreringsfelen dras även Akademiska sjukhuset av omfattande kapacitetsproblem vilket påverkar förmågan att leverera sjukvård till kunder och patienter.

– Nu befinner sig varken ekonomin eller verksamheten på Akademiska sjukhuset i balans. Det är mer tydligt än någonsin att det krävs nytt ledarskap för region Uppsala för att vända denna mycket allvarliga nedåtgående trend och säkerställa en god tillgång till vård och en ekonomi i balans, fortsätter Johan Örjes.

Även Kristdemokraternas Anna-Karin Klomp är kritisk efter de nya uppgifterna och menar att det nya sjukhusköket nu lär få vänta med tanke på det kraftiga underskottet.

– Akademiska sjukhuset har just meddelat de har tagit 125 milj kronor för mycket i betalt från landstingen i sjukvårdsregionen. Det innebär att de nästa år måste spara ytterligare 125 miljoner kronor, säger Anna-Karin Klomp (KD) och fortsätter.

– Det innebär att ett nytt produktionskök för 345 miljoner är ännu mer orimligt. Det är alltid viktigt att vända på varje krona och att i nuläget tvinga på sjukhuset ett nytt kök, som de inte vill ha, kan vi från KD inte acceptera. Akademiska sjukhuset har ju tydligt deklarerat att de inte vill bygga ett nytt kök, utan prioriterar vårdlokaler. Undersökningar visar dessutom att patienterna är mycket nöjda med maten.

Relaterade artiklar